dłużnik zmarł do kiedy FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 20 mar 2015, 15:49

Witam
dłużnik zmarł 8 marca 2015
płacimy fundusz 31 marca
czy płacimy tej pani marzec czy uchylamy i nie dostanie nic bo wiemy, że nie żyje dłużnik?
i poproszę o podstawę prawną
ulala

Napisano: 02 kwie 2015, 9:50

Czytałam wyroki WSA w podpbnych sprawach wiec tak :
1) z dniem smierci dluznika alimenty "umierają" nalezy wiec uchylic Fa od marca
2) ale gdyby np przez kilka m-cy wyplaty Fa poszłuy na konto wierzycielki (bo np nie wiedziala o smierci dłuznika) to zwrot bylby NPSR od miesieca nasteponego po m-cu w ktorym nastapil zgon dłuznika (FA niepodzielne)

Slowem ...jesli masz watpliwosci od kiedy uchylic Fa to zasugeruj stronie odwolanie od decyzji FA któa uchyla prawo od marca i wowczas bedziesz wiedziała jak na to SKO patrzy
Ren

Napisano: 02 kwie 2015, 13:31

czy możesz podać bardziej precyzyjne namiary na ten wyrok WSA.
ElaG

Napisano: 02 kwie 2015, 13:32

W mojej opinii się nie należy, bo wypłata marcowa generuje dług, a dłuznik już nie żyje.
według MPiPS uchylasz od kwietnia.
Ren pisze:Czytałam wyroki WSA w podpbnych sprawach wiec tak :
1) z dniem smierci dluznika alimenty "umierają" nalezy wiec uchylic Fa od marca
2) ale gdyby np przez kilka m-cy wyplaty Fa poszłuy na konto wierzycielki (bo np nie wiedziala o smierci dłuznika) to zwrot bylby NPSR od miesieca nasteponego po m-cu w ktorym nastapil zgon dłuznika (FA niepodzielne)
masz sygnaturę tego wyroku?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 02 kwie 2015, 13:48

jeszcze się nie spotkałem z sytuacją że o zgonie wiedziałem przed wypłatą za dany miesiąc.
Mimo wszystko uchyliłbym od kwietnia- fa jest niepodzielne
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 02 kwie 2015, 14:04

ja marca w twojej sytuacji bym nie wypłacał
FUN DUSZek
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 sie 2011, 10:13
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2015, 9:07

za marzec się należy, bo FA jest niepodzielny. tak też twierdzi MPiPS. napisz do nich to Ci odpiszą, że za marzec wypłacasz
kamka

Napisano: 08 kwie 2015, 7:45

a co kiedy jest taka sama sytuacja, a informacja ta wpływa do ośrodka po wypłacie FA?? dlaczego to czy sie należy osobie uprawnionej fa ma zależeć od tego czy dłużnik zmarł po czy przez wypłata fa, albo kiedy ośrodek sie dowiaduje. Powinno to być ujednolicone.
sabi

Napisano: 08 kwie 2015, 8:18

ja mam właśnie taki przypadek, dłużnik zmarł 3 kwietnia wypłata u nas 20 go, dzwoniłam do komornika i komornik powiedział cos takiego, że jeśli wypłata alimentów w wyroku jest do 10 czy danego miesiąca, a dłużnik umiera przed wypłata to komornik już nie dolicza mu tego zadłużenia a my nie wypłacamy fa, więc my kobiecie nie wypłacimy
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2015, 8:24

mhm, czyli mamy sprawdzać kiedy jest termin płatności alimentów na wyroku? a co jeżeli do Ośrodka wpłynie informacja o zgonie po wypłacie fa, a dłużnik umiera 5.04.2015 r.??
sabi

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x