dłużnika wpłacił wierzycielce... - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 28 maja 2014, 10:05

Dłużnik wpłacił 27.05 "tytułem zaległych alimentów" bezpośrednio na konto wierzycielki kwotę 1000 zł. Ona dzisiaj przyszła i napisała oświadczenie, że dostała te pieniądze. Wierzycielka ma przyznane 500 zł/m-c do 30.09.2014. Zadłużenie dłużnika wynosi na dzień dzisiejszy 2500 zł. Wypłaty za m-c maj jeszcze nie było bo wypłatę mam 30 dnia m-ca. Czy jest nienależnie pobrane, skoro wypłaty jeszcze nie było? jak to rozwiązać?
gooska

Napisano: 28 maja 2014, 11:33

Nie wypłaciłabym, uchyliła prawa do FA za maj (nie wypłaciłaś jeszcze kasy).
Oczywiście poinformowałaś wierzycielkę że powinna wpłatę zgłosić do komornika.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 12:54

my w takiej sytuacji informujemy wierzycielkę, że należy całą spłatę przekazać komornikowi (komornik nam przekaże na spłatę FA)a my dalej płacimy FA. w przeciwnym razie jeśli nie wpłaci komornikowi to wówczas nienależnie pobrane
kwiecień

Napisano: 29 maja 2014, 13:17

"my w takiej sytuacji informujemy wierzycielkę, że należy całą spłatę przekazać komornikowi (komornik nam przekaże na spłatę FA)a my dalej płacimy FA."

Komornik sądowy zapewne odeśle kwotę pomniejszoną o koszty egzekucyjne i finalnie w decyzji zw pan dłużnik będzie miał do zwrotu większą kwotę. Ja bym się na miejscu dłużnika rzucała.

Nie interesuje mnie co wierzyciel zrobi z alimentami może je wywalić do kosza na śmieci -i tak przywalę NP. Dlaczego? Bo tak stanowi ustawa.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 9:02

Czyli robię wszczęcie, potem decyzja NP za maj (bo już wypłaciłam) i nie wypłacam w czerwcu i lipcu?
goooska

Napisano: 05 cze 2014, 11:38

Wszczęcie, dec NP.
Wszczęcie dec ZW.
Po uprawomocnieniu możesz potrącić z bieżących wypłat.

Możesz też spróbować wydać tylko decyzję zw:
"Zauważyć przyjdzie, że w części orzecznictwa sądów administracyjnych występuje pogląd, iż obowiązek zwrotu świadczenia może zostać orzeczony dopiero wówczas, gdy określone świadczenie uznane zostanie w sposób ostateczny za nienależne. Dopiero zatem, gdy uprawomocni się decyzja uznająca dane świadczenie za nienależnie pobrane, można o takim świadczeniu mówić i nakazywać jego zwrot. Nie jest natomiast możliwe jednoczesne orzekanie o tych sprawach, czyli o obu tych kwestiach, w jednej decyzji administracyjnej (...). Sąd orzekający w niniejszej sprawie nie przychyla się jednak do przedstawionego stanowiska uznając, że na gruncie ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów brak jest regulacji pozwalającej organom na wydawanie odrębnej decyzji ustalającej pobranie nienależnego świadczenia. Ustawodawca przewidział jedynie wydanie decyzji o zwrocie nienależnie pobranego świadczenia, o czym mowa w art. 23 ust. 1 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Zatem, o ile uznano wypłacone świadczenia z funduszu alimentacyjnego za nienależnie pobrane, to w konsekwencji uprawniony jest ich zwrot."

Wyrok WSA w Gliwicach z dnia 2014-01-16
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2014, 13:32

Dzięki wielkie ;)
goooska

Napisano: 05 cze 2014, 13:36

a może ktoś ma pod ręką wzór dec. o NP i miałby ochotę podzielić się na forum...
goooska

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x