dłżuznik spłacił zadłużenie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 29 sty 2017, 11:06

Kochani proszę, gdyż to moja pierwsza taka sytuacja.Komornik przelał pokaźną sume na spłatę zadłużenia, w sumie zostało tylko 20 zł. Dług prawie spłacony co dalej co zrobić. Może zadzwonić do komornika czy ten pan może wpłaciić reszte i wtedy bedzie mial z głowy. Załóżmy ,że spłacił wszystko co ja dalej powinnam zrobić? Czy oczekuje za jakimś pismem od komornika? Czy wypłacam babce dalej fundusz czy uchylam jej dec,. Czy dobrze rozumiem, że dłuznik jak spłaca zadłużenie to jest juz na bieżąco z alimentami i czy wtedy możęmy my dalej wypłacać z funduszu czy komornik matce juz przekazuje. Proszę podpowiedzcie jak wygląda całe to postepowanie. :?
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2017, 19:25

może ktos pomoże, dzwoniłam do komornika powiedział żeby nadal babce wyplacać z fa a oni po każdej wyplacie z fa będą ściagać od dłuznika i przekazywać nam. Proszę podpowiedzcie czy tak można, skoro załóżmy że facet wpłaca reszte zadłużenia i jest na bieżących alimentach a co wtedy z bezskutecznością oświećcie mnie proszę. Rozmawiałam też z wierzycielką ona nie będzie ,, zawieszać,, postepowania u komornika.
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2017, 6:54

na przykład ja mam taką sytuację: Wierzycielka dostaje od nas FA 500 zł miesięcznie natomiast komornik co miesiąc wpłaca kilka lub kilkanaście dni po wypłacie FA różne kwoty od wyegzekwowane od dłużnika np. ok. 480 zł, 520 zł itp., także dłużnik ma zawsze jakiś tam niewielki dług u nas a my normalnie płacimy babce fa.

Gdyby nastąpiła nadpłata to zwracamy pieniążki do komornika
Emma

Napisano: 10 lut 2017, 13:55

ok dziekuję
ab83
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 13 lut 2017, 20:52

ma ktoś wzór decyzji uchylającej fa związku ze spłatą zadłużenia ?
Gość

Napisano: 11 kwie 2017, 11:17

Gość, podzielisz sie wzorem decyzji uchylającej.....
kruszyna
Referent
Od: 09 lis 2016, 19:18
Zajmuję się: Jestem referentem ds. funduszu alimentacyjnego oraz świadczeń rodzinnych.

Napisano: 11 kwie 2017, 12:36

taka sprawa - jestem OWW i OWD -dłużnikowi zostało do spłaty ok. 10zł, wywiadu nie udzielił, bo wg niego wszystko jest spłacone, dzwoniłam do komornika (źle wyliczył mu kwotę do spłaty) i do dłużnika żeby ponownie się skontaktował z komornikiem lub z nami i to wpłacił. Nie pojawia się, komornik na razie nam nic nie wpłaca.
I moje pytanie - bez sensu jest dla mnie robić całą procedurę wszczynania postępowania (bo jeszcze to nie było dla niego robione, to nowy dłużnik), bo koszty przewyższą kwotę zadłużenia - czy mogę napisać notatkę powołując się - no właśnie na co....?
Jola2016
Starszy referent
Od: 11 sty 2016, 9:52
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE

Napisano: 11 kwie 2017, 13:32

Jola2016 pisze:taka sprawa - jestem OWW i OWD -dłużnikowi zostało do spłaty ok. 10zł, wywiadu nie udzielił, bo wg niego wszystko jest spłacone, dzwoniłam do komornika (źle wyliczył mu kwotę do spłaty) i do dłużnika żeby ponownie się skontaktował z komornikiem lub z nami i to wpłacił. Nie pojawia się, komornik na razie nam nic nie wpłaca.
I moje pytanie - bez sensu jest dla mnie robić całą procedurę wszczynania postępowania (bo jeszcze to nie było dla niego robione, to nowy dłużnik), bo koszty przewyższą kwotę zadłużenia - czy mogę napisać notatkę powołując się - no właśnie na co....?
po wezwaniu następne jest wszczęcie i pismo do komornika
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 11 kwie 2017, 13:48

więcej wydam na te dwa listy niż wynosi stan zadłużenia... przecież to nieekonomiczne
Jola2016
Starszy referent

Napisano: 18 kwie 2017, 11:34

czy nie wszczynając postępowania działam na swoją,(czyt.gminy) szkodę czy na korzyść (nie ponoszę kosztów, które przewyższają zadłużenie dłużnika) ???
Jola2016
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x