wezwać na wywiad? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 sty 2017, 14:43

OWW wezwał nas do podjęcia działań z dłużnikiem. wystąpiłam do kierownika gops o udzielenie informacji na temat dłużnika.
Dostałam od pracownika socjalnego info. z wywiadu o sytuacji rodzinnej, dochodowej, zawodowej i zdrowotnej nt. dłużnika alim. Mając te informacje wyzywam go na wywiad i do złożenia oświadczenia majatkowego? czy wystarczy tylko inf. z wywiadu do przekazania OWW i komornikowi?
Jak postępujecie?
alinka

Napisano: 30 sty 2017, 14:51

ja najpierw wzywam a jak nie przychodzi, to korzystam z wywiadu środowiskowego jeżeli był przeprowadzany nie wcześniej niż 3 m-ce.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2017, 9:09

Ok. a co w przypadku kiedy on się nie zgłasza na wywiad i nie złoży oświadczenia? Ja posiadam info od socjalnych, więc piszę do komornika i OWW info z wywiadu a dłużnika (poniewaz to kolejne działania i jest decyzja o uznaniu za uchylającego się ) nie "ruszam" wmyśl art. 5a ust. 2?
alinka

Napisano: 31 sty 2017, 9:40

Czyli jeżeli dłużnik nie przychodzi na wywiad to mamy angażować pracowników socjalnych i wysyłać ich w teren?Kurcze nigdy tego nie praktykowałam. Jak dłużnik nie przychodził na wywiad to robiłam dalsze postępowanie tj. wszczęcie decyzja o uchylaniu i tak dalej. Czy to jest duże przewinienie?
zaskok

Napisano: 31 sty 2017, 9:58

nieeeeee, kurcze.....art. 4 ust. 4 Organ właściwy dłużnika może wystąpić do kierownika ośrodka pomocy społecznej o udzielenie informacji, o których mowa w ust. 1, dotyczących dłużnika alimentacyjnego, jeżeli w posiadaniu kierownika ośrodka znajduje się rodzinny wywiad środowiskowy dotyczący tego dłużnika, przeprowadzony na podstawie przepisów o pomocy społecznej, nie wcześniej niż trzy miesiące od dnia wystąpienia o udzielenie informacji.
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 31 sty 2017, 10:43

Ok.Bardzo dziękuje, spanikowałam z rana:)
zaskok

Napisano: 31 sty 2017, 11:02

Wywiad środowiskowy tylko w przypadku jeżeli zachodzą przesłanki z art. ww. Natomiast jeżeli nie przyjdzie a nie ma wywiadu robi się dalsze postępowanie czyli wszczęcie itd. Chyba że już ma decyzję która jest w mocy to wtedy nie robisz wszczecia
Fundusz

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x