DM 6 mieś ale ryczałt 5 mieś - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 26 paź 2020, 16:18

Ryczałt za brak CO/CW/gazu jest przyklejony do dodatku mieszkaniowego jak rzep do psiego ogona. ;) Jedno się przyznaje na 6 miesięcy i drugie się przyznaje na 6 miesięcy. Nigdy inaczej. O co tu w ogóle chodzi? O czym my tu rozmawiamy i dlaczego? ;)

Nadmienić muszę, że wszelkie kwestie dotyczące dodatku energetycznego powinny być poruszane w osobnym dziale tego forum - tym, poświęconemu dodatkom energetycznym.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2020, 17:40

Krwawa rozmowa jest o tym, że rozporządzenie RM w sprawie dodatków mieszkaniowych z dnia 28 grudnia 2001 r.(to gdzie jest opisane jak naliczać cudowny ryczałt za brak co/cw/gazu) traci moc 21.04.2021 i tu jest zonk. Klient przychodzi i składa ci wniosek o dodatek mieszkaniowy w listopadzie br. czyli powinno się przyznać dodatek na okres grudzień2020-maj2021 i super. Wiem jak mam naliczyć ryczałt za okres grudzień2020-kwiecień2021 bo mam rozporządzenie a co z majem?
Jagoda666
Stażysta
Od: 20 maja 2020, 16:22
Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne

Napisano: 26 paź 2020, 17:57

Aha, dziękuję za wyjaśnienie, bo nie mogłam zrozumieć, o co chodzi. Ogólnie ciężko, nawet w programach (jak sądzę) nie naliczyć ryczałtu za 6 miesięcy, kiedy dodatek jest przyznany na 6. No ale jak się nic nie zmieni, weź potem baw się w zmianę decyzji i tak dalej. :/
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2020, 18:09

Tu właśnie nie chodzi o to że ciężko tylko jest problem co zrobić. Jest lekki pat tj. ani nie ma podstawy żeby skrócić okres przyznania dodatku ani nie ma podstawy do naliczenia ryczałtu. A to już za kilka dni. Pozostaje nam chyba liczyć na to, że projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw wspierających rozwój mieszkalnictwa wejdzie w życie w listopadzie.
Jagoda666
Stażysta

Napisano: 26 paź 2020, 18:57

Ten projekt pewnie wejdzie ale czy do listopada to troszkę wątpię.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Napisano: 26 paź 2020, 19:13

Stąd pytanie. Od przyszłego tygodnia takie decyzję będzie trzeba wydawać.
Jagoda666
Stażysta

Napisano: 27 paź 2020, 8:26

Jagoda666 pisze:
26 paź 2020, 19:13
Stąd pytanie. Od przyszłego tygodnia takie decyzję będzie trzeba wydawać.
jakie decyzje? przeciez w ustawie o dodatkach ktora ma sie zmienic od kwietnia tez beda wyplacane ryczalty i to chyba na takiej samej zasadzie jak sie nie myle...tylko bedzie kWh brana ta jedna ogolna oglaszana raz w roku...jezeli decyzji calej nie uchylasz nie zmieniasz to jak masz przyznac ryczalt na 5 miesiecy???? i co od przyszlego tygodnia ma wejsc? gdzie napisane ze od listopada wchodzi? :shock:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 27 paź 2020, 9:38

kolendra pisze:
23 paź 2020, 10:34
GOPS_1234 pisze:
23 paź 2020, 10:24
No powiem tak, że to nie prawda bo ryczałt za maj się należy i on będzie wypłacony tylko ogólnie zależy jak kto robi. Ja np. dodatek energetyczny przyznaje zawsze do kwietnia dlatego, że stawka od maja jest inna ale ludzie w kwietniu przychodzą składają nowe wnioski na sam maj albo maj czerwiec itd. i oni otrzymują te pieniądze. Niektórzy robią tak, że w decyzji zaznaczają, że od maja będzie inna stawka albo jeszcze jakoś inaczej robili już dokładnie nie pamiętam. Mam nadzieję, że to coś pomoże. :)
W ogóle skąd taka informacja :?:
Na razie mam taką odpowiedź, z której nic mi nie wynika więc postanowiłam zapytać tu na forum : z
godnie z opinia prawną : Dz. U. z dnia 20.04.2018r. – w którym ogłoszona została USTAWA z dnia 22 marca 2018 r. o zmianie ustawy o finansowym wsparciu tworzenia lokali socjalnych, mieszkań chronionych, noclegowni i domów dla bezdomnych, ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego oraz niektórych innych ustawArt. 6 ustawy wchodzi w życie po upływie 12 miesięcy od dnia ogłoszenia ( czyli w dniu 20.04.2019r.).Zgodnie z art. 20 ustawy z 22.03.2018r. o zmianie … dotychczasowe przepisy wykonawcze wydane na podstawie art. 9 ustawy zmienianej w art. 6 w brzmieniu dotychczasowym zachowują moc do dnia wejścia w życie przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 9 ustawy zmienianej w art. 6 w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, jednak nie dłużej niż 24 miesiące od dnia wejścia w życie art. 6 niniejszej ustawy.
Skoro art. 6 wszedł w życie w dniu 20.04.2019r. to dotychczasowe przepisy zachowują moc do 20.04.2021r.
Art.6.W ustawie z dnia 21czerwca 2001r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z2017r. poz.180) wprowadza się następujące zmiany:1)w art.2 w ust.1pkt5otrzymuje brzmienie:„5)osobom zajmującym lokal mieszkalny bez tytułu prawnego, oczekującym na przysługujący im lokal zamienny albo najem socjalny lokalu.”;2)w art.9 w ust.2pkt1otrzymuje brzmienie:„1)szczegółowe rodzaje wydatków w gospodarstwach domowych najemców, członków spółdzielni mieszkaniowych, właścicieli domów jednorodzinnych, właścicieli budynków i lokali mieszkalnych, osób zajmujących lokal mieszkalny bez tytułu prawnego i oczekujących na przysługujący im lokal zamienny lub najem socjalny lokalu oraz najemców i podnajemców opłacających czynsz wolny;”
gdzie tu mowa o ryczałcie?
VIP

Napisano: 27 paź 2020, 9:41

:-) pisze:
27 paź 2020, 9:38
kolendra pisze:
23 paź 2020, 10:34
GOPS_1234 pisze:
23 paź 2020, 10:24
No powiem tak, że to nie prawda bo ryczałt za maj się należy i on będzie wypłacony tylko ogólnie zależy jak kto robi. Ja np. dodatek energetyczny przyznaje zawsze do kwietnia dlatego, że stawka od maja jest inna ale ludzie w kwietniu przychodzą składają nowe wnioski na sam maj albo maj czerwiec itd. i oni otrzymują te pieniądze. Niektórzy robią tak, że w decyzji zaznaczają, że od maja będzie inna stawka albo jeszcze jakoś inaczej robili już dokładnie nie pamiętam. Mam nadzieję, że to coś pomoże. :)
W ogóle skąd taka informacja :?:
Na razie mam taką odpowiedź, z której nic mi nie wynika więc postanowiłam zapytać tu na forum : z
godnie z opinia prawną : Dz. U. z dnia 20.04.2018r. – w którym ogłoszona została USTAWA z dnia 22 marca 2018 r. o zmianie ustawy o finansowym wsparciu tworzenia lokali socjalnych, mieszkań chronionych, noclegowni i domów dla bezdomnych, ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego oraz niektórych innych ustawArt. 6 ustawy wchodzi w życie po upływie 12 miesięcy od dnia ogłoszenia ( czyli w dniu 20.04.2019r.).Zgodnie z art. 20 ustawy z 22.03.2018r. o zmianie … dotychczasowe przepisy wykonawcze wydane na podstawie art. 9 ustawy zmienianej w art. 6 w brzmieniu dotychczasowym zachowują moc do dnia wejścia w życie przepisów wykonawczych wydanych na podstawie art. 9 ustawy zmienianej w art. 6 w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, jednak nie dłużej niż 24 miesiące od dnia wejścia w życie art. 6 niniejszej ustawy.
Skoro art. 6 wszedł w życie w dniu 20.04.2019r. to dotychczasowe przepisy zachowują moc do 20.04.2021r.
Art.6.W ustawie z dnia 21czerwca 2001r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z2017r. poz.180) wprowadza się następujące zmiany:1)w art.2 w ust.1pkt5otrzymuje brzmienie:„5)osobom zajmującym lokal mieszkalny bez tytułu prawnego, oczekującym na przysługujący im lokal zamienny albo najem socjalny lokalu.”;2)w art.9 w ust.2pkt1otrzymuje brzmienie:„1)szczegółowe rodzaje wydatków w gospodarstwach domowych najemców, członków spółdzielni mieszkaniowych, właścicieli domów jednorodzinnych, właścicieli budynków i lokali mieszkalnych, osób zajmujących lokal mieszkalny bez tytułu prawnego i oczekujących na przysługujący im lokal zamienny lub najem socjalny lokalu oraz najemców i podnajemców opłacających czynsz wolny;”
gdzie tu mowa o ryczałcie?
chodziło tu tylko o art.9 ust.2 pkt 1 ...pkt drugi mowi o ryczałcie ale on jest bez zmian...chyba ze ja czegos nie rozumiem,
VIP

Napisano: 27 paź 2020, 10:18

Ja na początku błędnie zrozumiałem i pomyliłem z dodatkiem energetycznym bo do głowy mi by nie przyszło, że chodzi o naliczanie ryczałtu i żeby liczyć go tylko na 5 miesięcy. Plus ta USTAWA z dnia 22 marca 2018 r. nic nie mówi o sposobie naliczania ryczałtów tylko o 2 zmianach, które napisane są wyżej. Nie wiem kompletnie co to ma do naliczania ryczałtów. Fakt rozporządzenie wygasa w kwietniu ale na ten moment funkcjonuje i powinniśmy liczyć i przyznawać. Tym bardziej, że ustawa o DM mówi, że za brak CO, CW czy gazu powinniśmy naliczyć ryczałt. Jak wygaśnie rozporządzenie to od momentu wygaśnięcia nie powinno się liczyć a nie, że już nie przyznamy za maj bo w kwietniu wygasza rozporządzenie. Przecież w listopadzie mamy podstawę do naliczania ryczałtów i przyznając w listopadzie przyznajemy na okres od grudnia do maja (6miesięcy tak jak mówi ustawa) i decyzja jest niezmieniana. Według mnie powinniśmy naliczać aż do momentu wygaśnięcia rozporządzenia, bo na ten moment mamy podstawę do naliczania ryczałtów. Dopiero w momencie kiedy wygaśnie rozporządzenie i nie będzie żadnej zmiany to nie powinniśmy naliczać ryczałtów bo nie będziemy wtedy mieć ustalonego sposobu naliczania. Już chyba załapałem o co chodzi i wyrażam swoją opinię na ten temat.
GOPS_1234
Referent
Od: 05 mar 2019, 13:12
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x