DM - cudzoziemka, tytuł prawny na syna - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 28 mar 2014, 10:58

witam
Mam nietypową sytuację, zgłosiła się do mnie klientka która jest cudzoziemką, mieszka w Polsce od dobrych kilku lat, nie ma obywatelstwa, ma tylko kartę pobytu tolerowanego.

Ma syna z którym zamieszkuje, syn jest pełnoletni i jest właścicielem domu.

I teraz co byście zrobili w takiej sytuacji ? czy pomoc w postaci DM może być udzielona ? w naszym ops uzyskuje pomoc, i z tego co się dowiedziałem została zarejestrowana w urzędzie pracy. Generalnie nie mogę znaleźć jakiejś klarownej odpowiedzi.

Drugie pytanie , czy wnioskodawczyni nie mająca tytułu prawnego, ale sprawująca opiekę nad osobą która ten tytuł posiada (dziecko), może składać wniosek jako przedstawiciel prawny ?

Trzecie pytanie: jak zweryfikować powierzchnię którą wnioskodawczyni wpisze do wniosku ? , czy jeśli posiada akt notarialny ... to wystarczy? bierzecie w takiej sytuacji jeszcze jakieś zaświadczenia?
~Tom

Napisano: 28 mar 2014, 20:02

u nas mieszka Armenka... też ma tylko kartę pobytu...

przyznajemy dodatek, bo nie ma warunku aby wnioskodawca był obywatelstwa polskiego,
skoro spełnia trzy warunki czyli tytuł, powierzchnia i dochód to przyznaję.

co do drugiego pytania... nie miałam takiej sytuacji,

3 pytanie: z aktu notarialnego.. o ile jest wpisana powierzchnia... i na zasadzie oświadczenia (niestety),

miałam syt. że okazało się że wnioskodawca oszukiwał co do powierzchni, dopiero wtedy po wznowieniu postępowania zleciliśmy pomiary osobie z uprawnieniami, no i okazało się że faktyczna powierzchnia była zaniżona, i ta osoba w ogóle nie powinna otrzymywać dodatku, więc miał dodatek do zwrotu w podwójnej wysokości..

ale przy złożeniu wniosku musisz wierzyć w \"szczerość\" i \"prawdomówność\" obywatela... i przyjąć jego oświadczenie.... brrrrrrrrrr.......
~gorzatka

Napisano: 31 mar 2014, 12:54

1) nie widzę przeszkód
2) jw.
3) ...
~jh

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem