Wywóz szamba - jak to będzie z tym wydatkiem? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 28 mar 2014, 15:10

Koledzy/Koleżanki mam taką sytuację:
- wniosek złożony w marcu 2014 r.
- wnioskodawca wynajmuje prywatny dom
- do wniosku przedłożył mi m.in. FAKTURĘ ZA SZAMBO ale MIESIĄCA GRUDZIEŃ 2013 r. (wtedy ostatni raz wybierane było szambo).

Czy Wy wydatek za szambo uwzględnilibyście w tym wniosku? Bo według mnie to raczej nie, bo już jest końcówka marca :-/

~Znak zapytania

Napisano: 28 mar 2014, 16:03

Jeśli już, to należałoby rozliczyć znacznie szerszy okres, obejmujący kilka wywozów, moim zdaniem co najmniej 3.
~jh

Napisano: 28 mar 2014, 16:23

Ale niestety wnioskodawca ma tylko 1 fakturę za wywóz nieczystości płynnych i to mi się nie podoba.
~KNK

Napisano: 28 mar 2014, 16:31

wg mnie można by przyjąć tą samą ilość ścieków (z szamba) ile jest na fakturze za zużycie wody. Wtedy to ścieki przeliczyć na 1m3 i wziąć tyle samo co wody a pieniądze też wg ilości za 1m3.
~Anna

Napisano: 29 mar 2014, 1:35

nie prziąc ma być za dany miesiąc wywóz szamba
~Jola

Napisano: 31 mar 2014, 15:04

A co zrobisz jak wywiezie szambo raz w roku i będzie rachunek na znaczną kwotę
~Anna

Napisano: 31 mar 2014, 15:11

Dziękuję Wam dziewczyny za pomoc :-)
~KNK

Napisano: 31 mar 2014, 15:29

ja zbieram wszystkie faktury, wnioskodawca mi pisze, że faktura obejmuje kilka miesięcy np dwa lub więcej, potem kwotę dzielę na miesiące i jak mi wychodzi faktura za m-c w którym składa wniosek to właśnie ja przyjmuje. W tym przypadku bym nie uwzględniła jej w ogóle.
~maja

Napisano: 31 mar 2014, 16:06

mi kiesyd SO dało decyzje do ponownego rozpatrzenia, własnie z powodu, że nie uznałam rachunku za wywóz szamba, bo był akurat nie z miesiąca składania wniosku - I napisali\" Zasadą jest, że podawana przez wnioskodawce kwota wydatków dotyczy miesiąca, w którym składany jest wniosek. Za taka intepretacją przemawia pouczenie na urzędowym formularzu o dodatek mieszkaniowy, którego wzór jest .... (..)W sytuacji jednak, gdy wydatki ponoszone są za okres dłuższy niz miesięczny -nalezy je przeliczyc na skalę jednego miesiąca....\"
No i dalej SKO napisało - \"...obliczyć albo skalę miesięczną już poniesionych wydatków albo hipotetyczna na przyszłość (podobnie jak zaliczki na opłaty np. za ogrzewanie...\"
Dlatego ja bym wzięła oświadczenie od wnioskodawcy jaki okres obejmuje rachunek (może ma poprzedni rachunek?) i na tej podstawie przeliczyła na skale miesięcnza, bo może faktycznie wywozi ran na rok albo poł roku
~lilka

Napisano: 01 kwie 2014, 15:18

a co w sytuacji, gdy wnioskodawca ma rachunek za wywóz szamba na kwotę 200,00 zł, a zużycie wody wynosi 13. W gminie za ścieki jest stawka 5,88 zł za kubik, a tu wychodzi ok. 15,50.
~~~gosiab

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x