Do BDMB - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 kwie 2014, 14:12

Bardzo proszę mi wyjaśnić i pomóc
Na koniec roku miałam zaksięgowaną decyzję o nienależnie pobranych św. 240/410. W styczniu przeksięgowałam na 221/240. Jest wpłata 130/221. Wpłatę oddaję do BP.Zwrotów nie wykazuję ani w RB 27 S ani w RB 27ZZ. / Nadmienię, że nienależnie pobrane świadczenia z lat ubiegłych księguję : decyzja 221/225 wpłata 130/221, przekazanie 225/130/ Proszę mi pomóc,
~Ania

Napisano: 02 kwie 2014, 14:31

Zwroty NP zaliczane na dochody nie są dochodami związanymi z realizacją ZZ, czyli nie wykazuje się ich w Rb-27ZZ.

Jeżeli wyplata świadczenia jest wydatkiem budżetu gminy to zwrot tego wydatku zaliczany na dochody jest dochodem tego budżetu i powinien być przekazany do budżetu 222/130 i wykazany w Rb-27S.

W budżecie taki zwrot jest traktowany jako zwrot niewykorzystanej/błędnie wykorzystanej dotacji i w trybie przewidzianym ustawą o finansach publicznych dla zwrotów dotacji z BP, zwracany do BP jako koszt i wydatek.

Należności uboczne: odsetki i KU również nie wykazuje się w tym przypadku w Rb-27ZZ

~BDMB

Napisano: 02 kwie 2014, 14:42

Ale skarbnik nie przyjmuje mi sprawozdania RB 27S z wykazanymi nienaleznie pobranymi św.
~Ania

Napisano: 03 kwie 2014, 10:13

ja też robię tak jak pisze BDMB
~Karola

Napisano: 03 kwie 2014, 10:52

Zacznijcie od tego ze Ania blednie decyzje o nienależnych zaksiegowala...

~TW

Napisano: 03 kwie 2014, 11:04

Zapis 221/225 nie jest dopuszczalny. Wychodzi z tego, że jednostka wypłaca świadczenie ze środków budżetu a zwrot tego wydatku to już nie są środki budżetu. Tak nie może być.

Z punkt widzenia prawa bilansowego (Uor) również jest źle.
Jeżeli prawo do świadczenia (zobowiązanie jednostki) jest przypisywane : 410/240 , to cofnięcie tego prawa (decyzja NP) ujmowane jest odpisem korygującym poprzedni przypis: 240/410.
Następnie dopiero może nastąpić przeksięgowanie nadpłaty z 240 na 221. OPS nie ma innej możliwości przekazania otrzymanego zwrotu jak 222/130.

Nawet gdyby decyzję NP zaksięgować 221/720 (co wg mnie nie znajduje uzasadnienia) to i tak w tym przypadku niczego nie zmienia, zwrot musi być ujęty w Rb-27S.
~BDMB

Napisano: 03 kwie 2014, 22:00

no własnie, już nie komentuje, by nie dołować Anny
=============
niemniej jednak , Aniu, napisz pismo do gminy o zwiekszenie planu dochodów i wydatków z ww. tytułów, jezeli nie wprowadza tego, nie Ty bedziesz odpowiedzialna, Ty gminę poinformowałaś o zwiększeniu planu.
Co jeszcze można dodać, by skarbnik zrozumiała, ze należy to przyjmować na dochody i odprowadzac przez wydatki?. No np. fakt, że te osoby nie spłacają tychże nalezności i stają sie one , zgodnie z Uor naleznościami podlegającymi pod odpis aktualizujący. W tym momencie zazwyczaj nastepuje konsternacja i milczenie, gdyż odpis nalezy ująć w koszty itd.
Wniosek jest taki, ze odpisy nie są robione przez jednostki, księgujące powyżdze na r-kach.
Następny wniosek to fakt, że OPS bedzie miał zawsze źle, gdy gmina nie wprowadza tego na dochody, zatem jak to księgować? odpowiedź powinien dać skarbnik na piśmie, gdyż, zgodnie z rozporzadzeniem ,par. 15 ust.4 nalezy dokonać ustaleń w zakresie grupowania operacji.
~Beata1

Napisano: 03 kwie 2014, 22:01

przepraszam, że się wtrąciłam, pytanie było do BDMB, no ale jak tu pominąc takie kwiatki budżetowe, nie martw sie Aniu, nie jesteś w tym sama :))
~Beata1

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem