do BDMB - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 lut 2015, 9:45

Mam program sygnity. Wydrukowałam go i nie jestem pewna czy to tak powinno byc.
1) w części e1 pkt 5 - mi program podaje datę wypłaty, jak czytałam na forum inni piszą , że to powinien być wpisany pierwszy dzień każdego miesiąca. Jak to właściwie powinno być?

2) w części e1 pkt 6 - mi program podaje ostatni dzień każdego miesiąca. W Twoim przykładzie ta rubryka jest nie wypełniona. Z czego to wynika?
Monika 123

Napisano: 25 lut 2015, 11:09

W polach E1p5-E1p6 podaje się datę powstania należności lub okres w którym należność powstała.
W przypadku zwrotu od DA należność z tego tytułu powstaje w dniu wypłaty świadczenia osobie uprawnionej i odsetki nalicza się od dnia następnego dlatego nie podaję okresu tylko konkretną datę. Podana data w pewnym sensie identyfikuje tę należność.

Natomiast np. w przypadku NP z racji tego, że odsetki nalicza się od pierwszego dnia następnego miesiąca w którym wypłacono nienależnie świadczenia w TW nie podaję konkretnej daty powstania należności tylko okres czyli podaję E1p5-E1p6.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2015, 10:22

czyli jeśli chodzi o TW dla dłuznika to w części E1 pkt 6 nie uzupełnia się
Monika 123

Napisano: 26 lut 2015, 11:24

a podajecie należność główną i odsetki czy samą należność główną?
jolkaa

Napisano: 26 lut 2015, 12:25

Jeżeli data w polu E1p5 jest datą powstania należności (w FA jet to data wypłaty świadczenia) to pola E1p6 nie wypełnia się.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 27 lut 2015, 8:25

Z czego to wynika, żeby ta pozycja była pusta?
Monika 123

Napisano: 27 lut 2015, 9:49

Rozporządzenie MF w sprawie wzorów TW
E1 i następne bloki
Poz. 5 – wpisuje się datę powstania należności pieniężnej lub datę początkową okresu, w którym powstała należność pieniężna.
Poz. 6 – wpisuje się datę końcową okresu, w którym powstała należność pieniężna.
-------------------------------------------------------
Jeżeli należność charakteryzuje data jej powstania to podaje się tylko tę datę a jeżeli okres to wymaga się do jego określenia podania dwóch dat.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x