byłem na szkoleniu masz rację co do egzekucji odsetek. Niestety nie do końca - kodeks postępowania cywilnego (pierw odsetki potem należność) stosujemy tylko w przypadku egzekucji do których się dołączamy (ust. 3a). W przypadku gdy my wszczynamy postępowanie egzekucyjne (ust. 3) - brak jest regulacji.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Zadziwiasz mnie Elmer. Po co Ci szkolenia?
Szkolący nie potrafił właściwie odczytać prostego zapisu:
"11 Organ właściwy wierzyciela o którym mowa w ust. 3a rozlicza kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających od dłuznika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art. 1026 KPC.."
Odesłanie do 3a oznacza, że tylko określenie organu należy wziąć z 3a, czyli
"11 Organ właściwy wierzyciela który wypłacał świadczenia z funduszu alimentacyjnego będacy wierzycielem należności o których mowa w ust. 3 rozlicza kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających....."
Przyłączenie do egzekucji występuje w postępowaniu cywilnym tylko w przypadkach egzekucji z tej samej nieruchomości. W praktyce po przyłączeniu się do egzekucji egzekucja prowadzona jest dalej oddzielnie na rzecz każdego z wierzycieli i nie widzę powodu żeby to mogło mieć wpływ na zaliczanie zwrotów.
świat mnie nie przestanie zadziwiać.
Człowiek przyzna drugiemu rację (co BDMB się nigdy nie zdarzyło i twierdzi, że może być 20 OWD w sprawie jednego dłużnika) to jeszcze po go zwyzywają.
Dziwny jest ten świat.....
"Po zmianach - ustawa reguluje zaliczanie wpłat w przypadku przyłączania się do egzekucji (ust. 3a). W przypadku wszczynania egzekucji (ust. 3) nie ma żadnego zapisu. Nie wiem czy wynika to z błędu, niechlujstwa, czy zamierzonego działania"
Bzdury elmer wypisujesz, że aż miło - poniżej cytuje z innego posa mój komentarz do kolejnych twoich bzdur, które tez w tym poście usiłujesz wmawiać"
"Nudny już jesteś elmer. Nie doczytasz jak zwykle, wymyślisz jakąś od czapy "teorię", jakieś nieistniejące "pseudodziury w regulacjach i brniesz w to nie wiadomo po co i na co, wprowadzając jeszcze w błąd innych, którzy nie mają wystarczajacej własnej wiedzy i nieświadomie uznają cie za osobe kompetentną.
W art. 27 ust. 11 jest odesłanie do organu właściwego wierzyciela o którym mowa w ust. 3a, tj. do organu właściwego wierzyciela, który wypłacał świadczenia z fa - tylko po to żeby było jednoznacznie określone, jaki to organ rozlicza kwoty otrzymane od dłużnika zgodnie z art. 1026 par. 2 kpc. Nic kompletnie w tym zapisie art. 27 ust. 11 nie ma, że dotyczy to tylko kwot wyegzekwowanych w ramach przyłączenia się do egzekucji alimentów prowadzonej przez komornika.
Wrecz całkowicie przeciwnie: zgodnie z art. 27 ust. 11, organ właściwy wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, rozlicza kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art. 1026 § 2 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego. Przepis ten obejmuje sposób rozliczania zwrotów od dłużników, nie wprowadzając żadnego ograniczenia od kogo te zwroty są - mogą być przecież zwroty od komornika w ramach egzekucji, czy to wszczętej przez oww czy w ramach przyłączenia się przez oww do egzekucji alimentów już prowadzonej, czy też do zwrotów które dłużnik dokona bezposrednio do oww (bo takie zwroty przecież tez są i będą)."
Doczytaj przepisy, uzasadnienie ustawy, może cos zrozumiesz a nie jak zwykle bełkoczesz o jakichś sensacjach których nie ma."
Przestań elmer pieprzyć jak potłuczony - najpierw pieprzyłeś głupoty, jak się rozlicza zwroty zgodnie z art. 1026 par. 2 kpc. Teraz, jak już ktoś cię wyedukował na temat ww. przepisu kpc, to zaczynasz kolejną porcję bzdur serwować na temat jakichś wydumanych ograniczeń stosowania ww. przepisu kpc tylko do rozliczeń w ramach egzekucji po przyłączeniu się oww. do egzekucji alimentów.
Przestań ludzi w błąd wprowadzać wygłaszaniem swoich bzdur.
Poza tym, to przyłączenie się oww. do egzekucji alimentów na podstawie art. 27 ust. 3a jest "naszym" szczególnym przyłączeniem się specyficznym tylko dla naszej ustawy i odzyskiwania zwrotów fa od dłużników - ten właśnie art. 27 ust. 3a nawet wyraźnie wskazuje, że oww przyłączający się ma takie same prawa jak sam wierzyciel z tytułu alimentów, a więc oww. jest pełnym wierzycielem w ramach tego przyłączenia się, a nawet więcej bo wyprzedza wierzyciela z tytułu alimentów w pierwszeństwie do kasy wyegzekwowanej od dłużnika.
Po to jest ten przepis art. 27 ust. 3a, żeby bezsensownie oww. nie wszczynał odrębnego postępowania u komornika sądowego w przypadku gdy komornik już prowadzi postepowanie egzekucyjne alimentów przeciwko danemu dłużnikowi, za którego płacimy fa.
Jak taka egzekucja alimentów nie jest prowadzona, to wtedy jest wszczęcie na wniosek oww z art. 27 ust. 3 (takie przypadki są i będą np. w przypadku gdy dziś dłużnika nie ma w Polsce i nie ma egzekucji alimentów a za np. pół roku będzie i oww. się o tym dowie i wtedy zainicjuje egzekucje sadową przeciwko takiemu dłużnikowi).
Przepisy proste jak budowa cepa, uzasadnienie do tej nowelizacji szczegółowo to nawet opisuje, ale jakiś elmer, jak nie pierwszy raz, pieprzy jak potłuczony kompletnie cos innego niż jest w przepisach. Jedna myśl ciśnie mi się do głowy jak po raz nie wiadomo który czytam durnoty które tu wypisujesz udając że się znasz - zamknij się i przestan ludzi w błąd wprowadzac
może ja nie potrafię zinterpretować tego prostego zapisu, BDMB nie potrafi zinterpretować zapisu o OWD za to ty nie potrafisz się zachować.
Różnica jest taka, że ja się może dokształcę, BDMB się dokształci a ty chamem zostaniesz
Poprawcie mnie proszę jak coś źle zrozumiałam. Czyli nie traktujemy każdej wypłaty jako oddzielnej należności? Ale czy dzielimy na okresy świadczeniowe te należności? Powiedzcie mi proszę, kiedy się dołączamy do egzekucji a kiedy wszczynamy? I jeszcze jedno pytanie, czy koszty upomnienia przed odsetkami?
I co w sytuacji jak mam rozłożone należności na raty, do tej pory robiłam proporcjonalnie, po nowemu jak będzie?