Do BDMB - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 07 wrz 2015, 12:30

Po nowemu zwroty będą szły na odsetki w pierwszej kolejności. A co z ratami? Rozłożyłam dłużnikowi należności na raty, spłaca regularnie. Ale jak to rozliczać??? Po staremu?
Zosia69

Napisano: 07 wrz 2015, 21:29

Wpłaty rat otrzymane do 17 września zaliczałbym tak jak dotychczas , natomiast późniejsze po nowemu.
np.
na dzień 18 września:
kwota pozostała do spłaty 243 zł
suma odsetek od NG : 93 zł
rata: 200 zł zostaje rozdzielona: 93 zł odsetki i 107 zł należności główne
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2015, 7:49

czy koszty upomnień mozemy zaliczyć jako koszty postepowania i spłacić je przed odsetkami?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2015, 10:03

Wg mnie nie można będzie z otrzymanych z egzekucji wpłat po 17 września zaliczać na koszty upomnienia.
Ustawodawca w noweli pomija sprawę kosztów upomnienia.
Jeżeli przyjąć, że koszty upomnienia są kosztami administracyjnego postępowania egzekucyjnego to na podstawie art.8 ust. 3 należałoby je umorzyć.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2015, 10:56

czyli będziemy rozliczać kwoty wpłat do zaległości ogółem?? np jeżeli dłużnik ma 10 rat po 500,00 zł zadłużenia i do każdej raty odsetki to np. wpłata 1000,00 zł. To najpierw na odsetki od pierwszej nie spłaconej raty i na należność główną pierwszej raty, czy wszystko na odsetki od wszystkich należności.
olaaa

Napisano: 08 wrz 2015, 11:04

Ja mam pytanie: dotychczas należności dłużnika były podzielone na okresy od komornika spłaty księgowano na bieżący okres od US na dany okres, a po nowemu będzie jedno zadłużenie? i odsetki od całości zadłużenia czyli jak przyjdzie wpłata komornika to najpierw będą pokrywane odsetki a potem jak spłaci odsetki to na nal. główną?
~kasia~

Napisano: 08 wrz 2015, 12:32

?????:)
~kasia~

Napisano: 08 wrz 2015, 13:05

Jeżeli przyjąć, że koszty upomnienia są kosztami administracyjnego postępowania egzekucyjnego to na podstawie art.8 ust. 3 należałoby je umorzyć.
Jako drugą podstawę kasacyjną wskazano na naruszenie art. 15 i art. 64e ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Zdaniem skarżącej kasacyjnie Sąd pierwszej instancji naruszył te przepisy przez przyjęcie, że koszty upomnienia stanowią koszty egzekucji i mogą zostać umorzone jedynie przez organ egzekucyjny. Powyższe podstawy kasacyjne są nieusprawiedliwione, bowiem umorzenie kosztów powstałych na skutek wystosowania do strony upomnienia może nastąpić wyłącznie na podstawie przepisów określających zasady umarzania kosztów postępowania egzekucyjnego w administracji. Wynika to z wykładni art. 15 § 2 zd. 2 ustawy o postępowaniu egzekucyjnym, który stanowi, że koszty upomnienia podlegają ściągnięciu w trybie określonym dla kosztów egzekucyjnych. Umorzenie kosztów upomnienia może więc nastąpić na podstawie art. 64e ustawy o postępowaniu egzekucyjnym w administracji. Oznacza to, że o umorzeniu tych kosztów orzeka organ egzekucyjny, natomiast kompetencji takiej nie ma organ wydający decyzję na podstawie art. 30 ust. 9 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/C77EE03460

KU podlegają umorzeniu na podstawie art. 64e ale czy to oznacza że wchodzą w skład kosztów egzekucyjnych? Raczej nie.
Art. 8. 3. Koszty egzekucyjne powstałe w postępowaniu egzekucyjnym, o którym mowa w ust. 1 i 2, które nie zostały wyegzekwowane, podlegają umorzeniu wraz z umorzeniem postępowania egzekucyjnego.
Moim zdaniem nie można uznać KU jako kosztów egzekucyjnych powstałych w związku z prowadzonym postępowaniem egzekucyjnym. Wydaje mi się że ustawodawca nawet nie tyle zapominał o KU ale nie wiedział że takie w FA występują 8-)
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2015, 13:20

RR pisze:????:)
Rozliczanie wg art. 1026 par.2 KPC ma tę własność że wpłatą odnoszona jest do całego zadłużenia dłuznika tj. sumy wszystkich należności i sumy odsetek od tych należności.
Jednostka może złożyć do komornika wniosek egzekucyjny obejmujący wiele tytułów (wiele okresów świadczeniowych)
Komornik będzie egzekwował całą sumę dłużną wraz z odsetkami.
Przyklad:
Całkowite zadłużenie wynosi: NG= 20100 zł odsetki=6200 zł
Wniosek obejmuje tylko okresy nie objęte egzekucją administracyjną:
NG=7300 zł odsetki=1400 zł

Komornik sądowy wyegzekwował 1600 zł i zaliczył 1400 zł na odsetki i 200 zł na NG
Jednostka otrzymała od komornika 1600 zł i powinna zaliczyć kwotę tak samo jak komornik.

Jednostka może prowadzić ewidencję należności w podziale na okresy (lub bardziej szczegółowo) i zaliczać na nie kolejno wpłaty:
np. odsetki 1400 zł - kolejno rozlicza odsetki okresów
NG 200 zł - kolejno rozlicza NG okresów
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 wrz 2015, 13:27

BDMB pisze:
RR pisze: ????:)
Nie napisałam tak 8-)
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22