Do BDMB - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 4 z 4    [ Posty: 40 ]

Napisano: 10 wrz 2015, 14:10

"to to jest jasne dla komornika? Od 1.10.2015 to ma naliczać odsetki od łącznej kwoty głównej 4848 zł?
-a nie jest jasne??? no i oczywiście że ma naliczać dalsze odsetki od kwoty 4.848. Przecież ten stan zadłużenia na określony dzień, zarówno NG jak i odsetki, zawierają zwroty. Co ma być nie jasne?
Anett07

Napisano: 10 wrz 2015, 16:37

Co ty opowiadasz?
Od 1 października 2015 r.ma komornik naliczać odsetki od kwoty 4848 zł 8% w skali roku za każdy kolejny dzień zwłoki?
To wypłaciłaś w dniu 30 września 2015 fa 4848 zł że uważasz że tak ma komornik naliczać odsetki od takiej łącznej kwoty?

Przeciez odsetki się nalicza oddzielnie od każdej wypłaty fa za każdy miesiąc dokonanej i odsetki biegna od pierwszego dnia po dniu wypłaty fa za dany miesiąc. I taką informacje trzeba podac komornikowi który ma prowadzić po zmianach egzekucję zwrotów fa i ma dalej naliczać i egzekwować odsetki od tych wypłaconych w każdym miesiącu oddzielnie kwot fa.

A ty piszesz że odsetki mają biec od sumy dotychczasowych wypłat. Żaden przepis nie daje ci podstawy prawnej do zsumowania kwot głównych na jakiś dany dzień i dalszego naliczania odsetek od tak zsumowanych kwot głównych.

Zastanów się co ty wypisujesz.
ops11

Napisano: 10 wrz 2015, 20:17

Zwracam honor.
To jest jasne (-:
Potwierdzam że podajemy komornikowi łączną kwote główna np na dzień 30.09.2015 i odsetki naliczone do tego dnia i wystarczy.
ops11

Napisano: 11 wrz 2015, 8:58

Potrafić przyznać się do błędu to też odwaga:). Naprawdę pod względem matematycznym to czy podasz każą wypłatę osobno z terminem wypłat, czy skumulujesz wszystko ustalając zadłużenie na dany dzień to wychodzi to samo. Powiem więcej, korzystniej jest gdy Ty ustalisz te zadłużenia na konkretny dzień, bo jeśli komornikowi chciałabyś podawać rzeczywiście każdą wypłatę osobno wraz z datą, to musiałabys tez dokładnie podawać terminy wszystkich zwrotów i rozliczenia. Myślę ze komornik nie dałby rady tego policzyć.
Ja się zastanawiam tylko, czy podawać komornikowi każdy okres świadczeniowy osobno czy potraktować to jako całość na 30 wrzesień?
Anett07

Napisano: 11 wrz 2015, 10:31

Do komornika składa się wniosek i tytuł wykonawczy na podstawie którego będzie prowadzona egzekucja. Można do wniosku załączyć kilka tytułów. W takim przypadku kwoty wynikające z każdego tytułu wg mnie powinny zostać wymienione we wniosku gdyż każda z nich wynika z oddzielnego tytułu. Komornik i tak będzie prowadził egzekucję łącznej sumy dłużnej bez podziału na tytuły. Jeżeli po jakimś czasie zostanie przesłany kolejny wniosek to komornik kwotę wynikającą z tego wniosku doda do już egzekwowanej sumy dłużnej (oczywiście dla tego samego dłużnika)

(W przypadku FA odpowiednikiem tytułu wykonawczego jest zgodnie z nowelą decyzja przyznająca FA)
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 11 wrz 2015, 10:39

Przecież komornik ma nasze wszystkie decyzje :twisted:
Basia789

Napisano: 20 wrz 2015, 13:30

Powołujecie się na rozliczenie wpłat dokonywane przez komorników, zadłużenie sumujecie, w związku z czym kwota wpłacana zawsze pójdzie na odsetki, a dla nas nie będzie nic i to przez wiele lat, wpłaty dłużników są małe, a zadłużenie duże.
Dzwoniliście do komorników jak oni to rozliczają?
Ja dzwoniłam do komornika w swoim mieście i on rozlicza wpłatę na odsetki od najstarszej należności i na tę należność, tj. miesięczne przypisy, więc jeśli mam stosować analogicznie to przychylam się do wypowiedzi ops11, że tak mamy to rozliczać.
Nie rozumiem, dlaczego sumujecie kwoty zadłużenia i chcecie rozliczać wpłaty wyłącznie na odsetki, bo one będą rosły i rosły?
Co na to wasi komornicy?
Greta

Napisano: 20 wrz 2015, 17:20

Ja też dzwoniłam do komorników, i wszyscy z którymi rozmawiałam zaliczają kwoty na ostatnia aktualna decyzję (bo taki maja program) a nie na najstarsze zadłużenie, ba niektórzy wyzerowali zadłużenia z funduszu za poprzednie lata.
Anett0720

Napisano: 20 wrz 2015, 21:34

Ok, jeżeli na ostatnią decyzję to dlaczego chcecie wpłatę dłużnika rozliczać od kwoty za cały okres, a nie od miesięcznych wypłat?
Greta

Napisano: 21 wrz 2015, 8:20

Już nic z tego nie wiem, masakra :shock:
Ja mam taki wniosek jeden - nie ma sensu przesyłać komornikowi wszystkich starych decyzji przyznających ponieważ on już je przecież ma. (Ja bym nie wyszła z papierów mam ponad 100 świadczeniobiorców i są osoby które mają po 12 decyzji przyznajacych i zmieniających i ze względu na to że wysyłalam przecież te decyzje do komornika to ponowne przesyłanie jakichś kopii wydaję się bez sensu).

Mam jeszczet akie pytanie - Jak komuś wypłacałam wyrównanie w kolejnym okresie świadczeniowym za poprzedni to wysyłając kwotę zadłuzenia do komornika mam doliczyć kwotę wyrówania do okresu za który została wypłacona, TAK?
(mam wątpliwości to przecież zostało wypłacone z inna datą i spłacając zadłużenie zgodnie z kolejnością od najstarszych będzie to później do spłacania, sygnity mi tak wrzuca że jak wytrówanie np. za maj wypłacone w pażdzierniku to zaczyna mi spłacać to wyrówanie jak dochodzimy do spłaty zadłużenia za październik).

A z tym dzieleniem na odsetki i 40/60, to ile ludzi tyle opini i nie wiem już całkiem jak to dzielić, na całe odsetki, na odsetki od najstarszych kwot i potem te kwoty. :shock:
1234

Strona 4 z 4    [ Posty: 40 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x