DO ELMERA - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 maja 2014, 9:35

jESLI KTOŚ ZŁOŻY WNIOSEK NA zasiłek dla opiekuna W CZERWCU CZY LIPCU WYRÓWNUJEMY OD 15 MAJA ?
ania22

Napisano: 13 maja 2014, 10:44

po pierwsze nie jestem Panem Elmerem;
po drugie to odpowiadam: oczywiście, że tak jeżeli osoba spełnia warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003r. o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012r., w dodatku pamiętajmy o wywiadzie środowiskowym, za pierwszym razem wywiadzie dużym, a nie jakiejś tak aktualizacji
z.ziobro

Napisano: 13 maja 2014, 15:30

Witam
Ja właśnie zastanawiam się nad powyższym problemem przy okazji pisania informacji dla tych co utracili świadczenia. Planujemy dwa wnioski - na wyrównanie i na bieżącą wypłatę i dwie decyzje. Prosta sprawa z wyrównaniem, bi nawet jeśki złoży mi w lipcu to teoretycznie moge wyrównać za okres od lipca 2013r do 15 maja 2014r. A co z wnioskiem o zasiłek dla opiekuna na bieżąco jeśli wniosek wpłynie np. 15 czerca 2014r. zgodnie z art. 10 ustawy o opiekunach w sprawach nieuregulowanych stosujemy przepisy dityczące św. pielegnacyjnego. A zgodnie z art. 24 ust. 2 ustawy o świadczenich rodzinnych prawo do świadczeń ustalamy od miesiaca wpłynięcia wniosku. ;( Oczywiście mówimy tu o orzeczeniu wydanym np. w styczniu 2010r.
szamanka

Napisano: 13 maja 2014, 20:43

szamanka pisze: A co z wnioskiem o zasiłek dla opiekuna na bieżąco jeśli wniosek wpłynie np. 15 czerca 2014r.
rozpatrujesz od 15 maja - po mojemu ;)
szamanka pisze: zgodnie z art. 10 ustawy o opiekunach w sprawach nieuregulowanych stosujemy przepisy dityczące św. pielegnacyjnego. A zgodnie z art. 24 ust. 2 ustawy o świadczenich rodzinnych prawo do świadczeń ustalamy od miesiaca wpłynięcia wniosku. ;( Oczywiście mówimy tu o orzeczeniu wydanym np. w styczniu 2010r.
tylko jak dla mnie to nie jest sprawa nieuregulowana ;) Ustawa o ZDO określa zarówno termin złożenia wniosku, a także to za jakie okresy świadczenie przysługuje- ;)
szamanka pisze:Planujemy dwa wnioski - na wyrównanie i na bieżącą wypłatę i dwie decyzje
Myślę, że to rozwiązanie stało się źródłem wątpliwości. U mnie tez dwa wnioski-czy mi się to podoba czy nie niestety :|
Monstr
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 20:52
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x