Do elmera bardzo ważne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 08 wrz 2014, 11:17

osoba w 2012 roku miała zawarty staż w ramach studiów finansowany ze środków unijnych i dostawała stypendium stażowe. rozliczała sie z tego z urzędem skarbowym. czy wliczam ten staż do dochodu i czy mogę go utracić
jola 4

Napisano: 08 wrz 2014, 20:38

///////////////

???????????????
jola4

Napisano: 09 wrz 2014, 10:54

elmer pomóż
jola 4

Napisano: 09 wrz 2014, 11:04

a widzisz takie stypendium w dochodzie utraconym/uzyskanym ? nie widzisz :) wiec nie utracasz , dzielisz to co za to bylo w roku bazowym przez 12
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2014, 11:29

kb pisze:a widzisz takie stypendium w dochodzie utraconym/uzyskanym ? nie widzisz :) wiec nie utracasz , dzielisz to co za to bylo w roku bazowym przez 12
Ja mam cały czas problem z tą sytuacją. Staż jest zapewne stażem dla osoby bezrobotnej i z tego tytułu przysługuje stypendium stażowe dla osoby bezrobotnej.
Wówczas utrata prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych jest utratą dochodu w rozumieniu art. 3 pkt. 23 lit. b.
Natomiast ze stażami "unijnymi jest tak, że brutto = netto i nie podlegają opodatkowaniu, więc nie za bardzo wiem na jakiej zasadzie strona rozliczała się z tego z urzędem skarbowym.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 09 wrz 2014, 12:50

dokładnie ja mam ten sam dylemat
teraz dużo ludzi podejmuje staże z Instytutu turystyki-unijne czy tutaj robimy uzysk
galimatias
jola 4

Napisano: 09 wrz 2014, 13:44

kronos79 pisze:
kb pisze:a widzisz takie stypendium w dochodzie utraconym/uzyskanym ? nie widzisz :) wiec nie utracasz , dzielisz to co za to bylo w roku bazowym przez 12
Ja mam cały czas problem z tą sytuacją. Staż jest zapewne stażem dla osoby bezrobotnej i z tego tytułu przysługuje stypendium stażowe dla osoby bezrobotnej.
Wówczas utrata prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych jest utratą dochodu w rozumieniu art. 3 pkt. 23 lit. b.
Natomiast ze stażami "unijnymi jest tak, że brutto = netto i nie podlegają opodatkowaniu, więc nie za bardzo wiem na jakiej zasadzie strona rozliczała się z tego z urzędem skarbowym.
a ja juz z tym problemu nie mam:) rozgryzlam to niedawno;-) to stypendium stazowe, o ktorym tutaj napisala jola nie jest stypendium dla bezrobotnych... nazywa sie doslownie tak "stypendium stazowe" i umowy zawierane przez uczelnie zawieraja takie zapisy,ze aby od tego stypendium uczelnia nie odprowadzala zaliczek na podatek to student musi dolaczyc indywidualne stanowisko swoje US, ze jest ono zwolnione z podatku - jesli nie dostarczy - odprowadzaja zaliczke...dla mnie jasne jest jedno - jesli to nie jest stypendium dla bezrobotnych placone przez PUP dla osoby skierowanej na staz - to nie ma mowy o uzysku czy utracie...a takie stypendium stazowe studentow na pewno nie jest stypendium dla bezrobotnych;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 10 wrz 2014, 8:54

dzieki
nie robiłam uzysku ani utraty tylko wziełem roczny dochód i podzieliłam przez 12
jola 4

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x