1.Czy w sytuacji kiedy rolnik pobiera świadczenia rodzinne i w trakcie ich pobierania idzie na chorobowe, to wliczam mu to jakoś do dochodu( jak jako uzysk czy nieopodatkowane) . wyszły jakieś kwiatki, bo pan dzwonił i chciał się podpytać czy coś musi przynosić a chyba jest od dawna na chorobowym.Mam watpliwości bo myslałam ,że taka sytuacja jest brana pod uwagę gdy ktoś idzie na zwolnieniu po zatrudnieniu.
2. Powielam się ale po raz ostatni chcę usłyszeć od fachowców Czy jak mąż i żona pracują na umowe o prace i od marca br otrzymują gospodarstwo , ziemie 1, 7 hprzel, czy dorzucam im to jako dochód z gospodarstwa czy też nie, bo jak ktoś nabywa ziemie to czy jest czy nie jest to dochód uzyskany( czy chodzi to tylko ,o nazwę że dochód uzyskany i nie wpisuje to w formie uzyskanego w programie) ale doliczam jako nieopodatkowane. Pomózcie bo mam spór z kierownikiem.
3. Czy ojciec chcący pobierać sp na córkę 25 lat , niepełnosprawność od urodzenia to czy może, pewnie tak ale problem jest co ze składkami w krus, on twierdzi ,że ma juz 25 lat opłacanych. Jakie jest w takim przypadku postepowanie, mam występić do krus.jak to wygląda w praktyce jak tworzycie decyzje w programie jak jest bez składek.
4.Ostatnie proszę, nienawidzę tej zł za zł. Jak liczycie zł za złotówkę u rodziny mam przekroczenie o 18zł,16gr rodzina 4 os, 2 rodzinne dla 14 , 17 latka , 2x na rozpoczęcie, 1x na dojazdy. Proszę rozpiszcie mi wzór dla mojego sprawdzenia. Liczę na kalkulatzorze

Jeżeli ktoś będzie aż tak uczynny i odpowie mi na nurtujace mnie pytania to bardo dziękuję. Niestety nie mam u kogo się upewnić