Do Jerry - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 11 kwie 2013, 21:51

Będąc na dyżurze w PIK przeciwdz. przemocy zatrudnia mnie KRPA na umowę zlecenie jako prac. soc. Podkreślam, że nie jestem członkiem komisji. Czy wg Ciebie mam obowiązek zakładania NK,? (moim zdaniem sens PIKÓw jest nieco inny ).
Jeśli tak, to podpisuję się pod kartą jako kto, mogę tylko jako OPS, bo nie jestem przeds. KRPA, z drugiej strony pracuję na rzecz KRPA, i wg mnie byłąbym nie w porządku firmując NK pieczęcią OPS.
Uparłam się że zakładam Nk w OPS-ie, a komisja niech robi swoje.
~Ula

Napisano: 11 kwie 2013, 22:19

Jerry -pliss!!!!!
w naszym zespole mamy kuratorów zawodowych - osoby te odmawiają wzięcia udziału w pracach grupy roboczej w przypadku, gdy rodzina dotknieta przemoca nie jest objeta dozorem kuratora
kuratorzy zasłaniają sie swoimi wewnętrznymi przepisami - ministra sprawiedliwości
marny pożytek z tych kuratorów....
czy coś ci wiadomo w tej sprawie, może powinnam napisać pismo do ministerstwa z prosba o wyjaśnienie tej kwestii?
~Beata

Napisano: 11 kwie 2013, 23:15

Ula, rozporządzenie RM mówi wyraźnie, kto jest zobligowany do zakładania NK. Skoro jednak jesteś i pracownikiem socjalnym i, na umowę-zlecenie członkiem KRPA, to wydaje mi się, że nie możesz wymigać się od zakładania NK.
~Jerry

Napisano: 11 kwie 2013, 23:21

Beata, kuratorzy mają rację. Skoro sprawca przemocy nie jest przez nich monitowany jako ten, który podlega nadzorowi kuratorskiemu, to ich rola w pracach ZI/GR jest zbyteczna.
Kurator, moim zdaniem, jest niezbędny w pracy ZI/GR jeśli nadzorowany przez niego delikwent łamie zasady orzeczonego wyroku sądowego.
Bo, zastanów się. Co może kurator, jeśli nie został zobligowany przez sąd do zajęcia się daną osobą? Kuratorzy działają tylko i wyłącznie na polecenie sądu.
Możesz jak najbardziej napisać do ministerstwa, ale wydaje mi się, że odpowiedź będzie podobna do mojej.
Pozdrawiam.
~Jerry

Napisano: 11 kwie 2013, 23:35

to samo można powiedzieć o innych członkach zespołu - czyli pracowniku socjalny rób za wszystkich!!!!!!!!
~Beata

Napisano: 12 kwie 2013, 16:09

Jerry nie jestem członkiem KRPA, w tym problem
~ULa

Napisano: 12 kwie 2013, 18:24

To zakładaj w takim razie NK ze zgłoszenia jako prac. socjalny.

P.S. Jeśli dobrze rozumiem PIK oznacza Punkt Interwencji Kryzysowej?
~Jerry

Napisano: 12 kwie 2013, 18:59

jerry napisałam do Ciebie emaila, odezwij sie na mój adres......
~kasia

Napisano: 13 kwie 2013, 19:26

PIK = Punkt Informacyjno- Konsultacyjny Przeciwdziałący Przemocy
~Ula

Napisano: 16 kwie 2013, 20:30

Witaj.
Proszę o podpowiedz.
Dziś zadzwoniono do mnie z Krakowa,że prowadzą procedurę w pewnej rodzinie.Facet jednak podobno przeniósł się do nas. Podobno miał karę
w zawieszeniu i kurator chce wnioskować o jej odwieszenie.
Tam wobec niego zrobili wiele.Ta kobitka chce nam przysłać kopię NK, albo pismo o tym człowieku, który wraca w rodzinne strony.Tylko nie wiem po co.Powiedziałem, że my nie będziemy mieli przesłanki do jej prowadzenia,ponieważ nie będzie bezpośredniej relacji sprawca-ofiara.
Co o tym myślisz mistrzu?
~ex

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x