do kb, Elmera, innych - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 21 sie 2014, 9:09

Mam 2 pytania, pomóżcie:
1). kobieta zwróciła za dużo o 0,54 gr. Księgowość każe nam to oddać. Lista wypłat, zawiadomienie kobiety... (kobieta nie ma konta, trzeba wypłatę gotówkową) Jak Wy robicie w takim przypadku?
2). Wniosek o ZDO. Wszystko o.k., ale nie można przeprowadzić wywiadu. Pracownik socjalny był 3 razy w różnych dniach i nikogo nie zastał pod adresem. Wystosowaliśmy pismo o zgłoszenie się celem ustalenia terminu przeprowadzenia wywiadu. Pismo odebrane przez adresata (29.07) - bez odezwu. Sprawa już przeterminowana. Co proponujecie? Bo ja nie mam pomysłu:(
kia

Napisano: 21 sie 2014, 9:17

1) zadzwon do kobiety,niech przyjdzie odebrac te 54 gr.... chociaz pewnie jej sie nie oplaca:) a jak nie przyjdzie to wyslij poczta - ksiegowosc chce oddac to niech i koszty z tym zwiazane poniesie;-) 9bo z tego co trzeba oddac to na przekaz nie starczy:D)
2) ja w takiej sytuacji to nie wzywalabym do zgloszenia celem ustalenia terminu wywiadu, tylko do zlozenia wyjasnien, bo mialabym watpliwosci co do miejsca zamieszkania sjkoro nikogo pod tym adresem nie mozna zastac, pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia i teraz pozostawilabym bez rozpatrzenia - skoro niklt sie nie zglosil
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2014, 11:06

O.k. tylko na jakiej podstawie wzywać do składania wyjaśnień? Ustawa o ZDO nie przewiduje, ustawę o świadczeniach stosujemy tylko w zakresie świadczen pielęgnacyjnch. Oczywiście można art.64 kpa par.2 ; pytanie w jakim celu skoro ani osoby nad która sprawowana jest opieka ani opiekuna nie mozna zastać w miejscu wskazanym jako miejsce sprawowania opieki.
Marta 2

Napisano: 21 sie 2014, 14:54

Zgadzam się z Martą. Przeanalizowałam przepisy i nie widzę podstaw do wezwania, ani tym bardziej do pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia (choć bardzo bym chciała). No i mam wielki problem z tym 0,54 zł, bo kobieta powiedziała, że po to nie przyjdzie - nie wygłupiajcie się nawet! - a księgowość chce wiedzieć co ja z tym zrobię, bo będzie ta kwota wisieć. Zaproponowałam wysłanie przekazem pocztowym - to dowiedziałam się od księgowej, że mi tego nie puści, bo koszty! Mam jej dać odpowiedź już, bo nie da mi żyć, będzie mnie nękać do końca, a po mnie kogoś następnego, więc lepiej żebym jej to już wyjaśniła! Wydarła się na mnie, że to ja mam ustalić co z tym zrobić, a nie ona (gdy jej powiedziałam, że się na jej paragrafach nie znam!)
kia

Napisano: 21 sie 2014, 14:58

nie słuchaj Marty, słuchaj kb.
Poproś pracownika socjalnego niech idzie do kobiety przy okazji i jej to odda (za potwierdzeniem oczywiście)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 sie 2014, 7:21

Już widzę jak mi to pracownik socjalny zanosi.... Może u Was:) Tak mi przyszło do głowy, może wysłać jej pismo, że ma do odbioru, a jak nie odbierze zostanie to potraktowane jak świadczenia niepodjęte i odesłane do UW. W końcu to część świadczeń, które się jej należały, a ona oddała... Przecież nie możemy jej zmusić by wzięła coś czego nie chce... (a swoją drogą - naprawdę nie ma przepisu, który by to regulował?, a gdyby babka była za granicą - sprawa dotyczy ROPS, albo przeniosła się już do innej gminy (mamy taki przypadek)?
kia

Napisano: 26 sie 2014, 12:37

No dobrze. Ośrodki pomocy bedą szukać w dużym mieście wnioskodawcy i osoby wymagającej pomocy. Wniosek pozostawimy bez rozpatrzenia . I co dalej ? Wrócą np. z zagranicy, zgłoszą się po 15 września 2014 r. Od kiedy przyznamy zasiłek dla opiekuna ? Od 15 maja 2014 r.(wniosek złożony w terminie) , od dnia przeprowadzenia wywiadu ?
Marta 2

Napisano: 26 sie 2014, 13:52

Marta 2 pisze:No dobrze. Ośrodki pomocy bedą szukać w dużym mieście wnioskodawcy i osoby wymagającej pomocy. Wniosek pozostawimy bez rozpatrzenia . I co dalej ? Wrócą np. z zagranicy, zgłoszą się po 15 września 2014 r. Od kiedy przyznamy zasiłek dla opiekuna ? Od 15 maja 2014 r.(wniosek złożony w terminie) , od dnia przeprowadzenia wywiadu ?
wniosek pozostanie bez rozpatrzenia - to znaczy,ze zostanie bez rozpatrzenia i nigdy wiecej nie bedziesz go rozpatrzac:) po pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia moga co najwyzej skladac nastepny, ktory raczysz im rozptrzec jesli bedzie spelnial okreslone wymogi , jesli zdaza przed 15 wrzesnia - to bedziesz musiala sie pogimnastykowac i ustalic co i kiedy robili i czego nie robili (w sensie sprawowania opieki), jesli zloza nastepny wniosek o zdo dopiero po 15 wrzesnia to juz niczego nie bedziesz musiala ustalac
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 sie 2014, 14:03

Jeszcze jedno pytanie . Czy na wniosek złożony po 15 wrzesnia 2014 r. należy wydać postanowienie o odmowie wszczęcia postepowania (art.61a par.1 kpa)
Marta 2

Napisano: 26 sie 2014, 14:10

no mysle,ze tak
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny