do kiedy pomoc - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 20 maja 2010, 13:13

witam!
mam pytanie do kiedy wypłacać rodzinie pomoc jeżeli wychowanek który zdecydował że zostanie w rodzinie po 18-stym roku życia w kwietniu skończył szkołę, a maturę przełożył na przysżły rok, od wrzesnia nie planuje podjęcia nauki. Nadmienię ze wychowanek ma wysoka rente i pomoc na kontynuowanie nauki nie będzie mu przysługiwała.
~maja

Napisano: 20 maja 2010, 13:15

Ja bym wypłacała do 31 sierpnia 2010r. raczej.
~poca

Napisano: 20 maja 2010, 13:47

do czerwca, jeżeli nie planuje dalszej nauki niech szuka pracy, rejestracja w pup, staż itd
~lila

Napisano: 20 maja 2010, 14:31

do sierpnia bo tak trwa rok szkolny
~Iza

Napisano: 20 maja 2010, 15:05

wg prawa raczej tak, natomiast program usamodzielnienia może ukierunkowywac na aktywnośc zawodową wychowanka a nie bierne pobieranie świadczen skoro i tak nie zamierza dalej uczyć się, łatwiej bedzie wypłacać do sierpnia i mieć osobę \"z głowy\"
~lila

Napisano: 21 maja 2010, 12:36

Na jakiej podstawie do czerwca lub sierpnia skoro ukończył 30 kwietnia szkołę,którą rozpoczął przed 18 r.ż...
~Renata

Napisano: 21 maja 2010, 13:07

My mamy wyjaśnienia z ministerstwa w których jest napisane, że \"Należy odróżnić określenie \"czas nauki\" od \"czasu ukończenia nauki\" Czas nauki obejmuje obejmuje lata szkolne, a więc również miesiąc lipiec i sierpień. Czas ukończenia nauki oznacza konkretny dzień w którym osoba kończy szkołę, otrzymuje świadectwo ukończenia nauki i nie zamierza jej kontynuować\"
~Magda

Napisano: 21 maja 2010, 16:50

według wyjaśnień MPiPS jeżeli wychowanek kończy szkołę ponadgimnazjalną, nie przystępuje do matury i nie zamierza dalej się uczyć, to pomoc pieniężną należy wypłacać do dnia otrzymania świadectwa ukończenia szkoły
~Aneta

Napisano: 21 maja 2010, 23:42

my w takiej sytuacji płącimy do dnia ukończenia szkoły, tj. do 30.04....
~kaja

Napisano: 26 maja 2010, 10:35

Płacę do końca kwietnia rodzinie zastepczej i ....co dalej? Wychowanek szkołę ukończył mam kserokopię świadectwa, jaką teraz mam pomocą objąć wychowanka. Nadmienię ,że zadeklarował dalszą naukę w szkole policealnej od października. Matury nie zdawał. wiadomo, że jak podejmie naukę to dostanie pomoc na kn, ale co zrobić od maja do września, zostawić go bez pomocy?
Proszę o wypowiedzi, co o tym sądzicie?
~Renata

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x