dopłata do czynszu jest najemcom i podnajemcom...nie właścicielowi
dopłata jest w decyzji jednej z dodatkiem mieszkaniowym wiec wszystko wyplacasz zarzadcy lokalu ...tak mi sie wydaje...Montana1 pisze: ↑18 sty 2021, 10:49Chyba się nie zrozumieliśmy. Pytam o sytuacje kiedy ktoś wynajmuje mieszkanie od prywatnej osoby, ale mieszkanie jest w spółdzielni(blok). W takim wypadku mi spółdzielnia potwierdzała wydatki na mieszkanie, a właściciel mieszkania potwierdzał mi sam czynsz na osobnym zaświadczeniu, który sprowadzałam do stawki komunalnej. Dodatek szedł do spółdzielni, a jak teraz zrobić przy dopłacie do czynszu?
W ustawie o DM art. 8 ust. 1"dodatek mieszkaniowy wypłaca się w terminie do 10 każdego miesiąca z góry, zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny.... " i my wypłacamy właścicielowi mieszkania, bo znim się wnioskodawca rozlicza, a właściciel się rozlicza ze spółdzielnia. Jeżeli będzie osoba starała się o DM z dopłata też tak będziemy robić. Trzeba mieć na uwadze jeden szczegół (też o tym pisałam) kto ma nas informować o niedopłacie do czynszu? Spółdzielnia-raczej nie, bo oni nie wiedzą, ile sobie w oknie asciciel liczy odstępnego, dlatego dla mnie zarządca jest właściciel mieszkania.Montana1 pisze: ↑18 sty 2021, 10:49Chyba się nie zrozumieliśmy. Pytam o sytuacje kiedy ktoś wynajmuje mieszkanie od prywatnej osoby, ale mieszkanie jest w spółdzielni(blok). W takim wypadku mi spółdzielnia potwierdzała wydatki na mieszkanie, a właściciel mieszkania potwierdzał mi sam czynsz na osobnym zaświadczeniu, który sprowadzałam do stawki komunalnej. Dodatek szedł do spółdzielni, a jak teraz zrobić przy dopłacie do czynszu?
Mnie właśnie zarządca informuje o zaległościach...nie właściciel lokalu... a nawet była sytuacja...gdy właściciel nie dopłacał do czynszu mimo ze najemca miał dodatek mieszkaniowy.Gosia1981 pisze: ↑18 sty 2021, 11:40W ustawie o DM art. 8 ust. 1"dodatek mieszkaniowy wypłaca się w terminie do 10 każdego miesiąca z góry, zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny.... " i my wypłacamy właścicielowi mieszkania, bo znim się wnioskodawca rozlicza, a właściciel się rozlicza ze spółdzielnia. Jeżeli będzie osoba starała się o DM z dopłata też tak będziemy robić. Trzeba mieć na uwadze jeden szczegół (też o tym pisałam) kto ma nas informować o niedopłacie do czynszu? Spółdzielnia-raczej nie, bo oni nie wiedzą, ile sobie w oknie asciciel liczy odstępnego, dlatego dla mnie zarządca jest właściciel mieszkania.Montana1 pisze: ↑18 sty 2021, 10:49Chyba się nie zrozumieliśmy. Pytam o sytuacje kiedy ktoś wynajmuje mieszkanie od prywatnej osoby, ale mieszkanie jest w spółdzielni(blok). W takim wypadku mi spółdzielnia potwierdzała wydatki na mieszkanie, a właściciel mieszkania potwierdzał mi sam czynsz na osobnym zaświadczeniu, który sprowadzałam do stawki komunalnej. Dodatek szedł do spółdzielni, a jak teraz zrobić przy dopłacie do czynszu?
:-) pisze: ↑18 sty 2021, 20:12Mnie właśnie zarządca informuje o zaległościach...nie właściciel lokalu... a nawet była sytuacja...gdy właściciel nie dopłacał do czynszu mimo ze najemca miał dodatek mieszkaniowy.Gosia1981 pisze: ↑18 sty 2021, 11:40W ustawie o DM art. 8 ust. 1"dodatek mieszkaniowy wypłaca się w terminie do 10 każdego miesiąca z góry, zarządcy domu lub osobie uprawnionej do pobierania należności za lokal mieszkalny.... " i my wypłacamy właścicielowi mieszkania, bo znim się wnioskodawca rozlicza, a właściciel się rozlicza ze spółdzielnia. Jeżeli będzie osoba starała się o DM z dopłata też tak będziemy robić. Trzeba mieć na uwadze jeden szczegół (też o tym pisałam) kto ma nas informować o niedopłacie do czynszu? Spółdzielnia-raczej nie, bo oni nie wiedzą, ile sobie w oknie asciciel liczy odstępnego, dlatego dla mnie zarządca jest właściciel mieszkania.Montana1 pisze: ↑18 sty 2021, 10:49Chyba się nie zrozumieliśmy. Pytam o sytuacje kiedy ktoś wynajmuje mieszkanie od prywatnej osoby, ale mieszkanie jest w spółdzielni(blok). W takim wypadku mi spółdzielnia potwierdzała wydatki na mieszkanie, a właściciel mieszkania potwierdzał mi sam czynsz na osobnym zaświadczeniu, który sprowadzałam do stawki komunalnej. Dodatek szedł do spółdzielni, a jak teraz zrobić przy dopłacie do czynszu?