do konsultacji plis .. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 lut 2014, 15:57

Syn złożył wniosek o świadczenie pielegnacyjne na matkę, która posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności , ustalony stopień datuje sie od 2.12.2013r. , niepełnosprawność istnieje od: nie da się ustalić. twierdzi, że mu się należy ponieważ ma stare dawne orzeczenie i tam ma II grupę i zapis od dzieciństwa i złożył nam dwa te orzeczenia nowe i stare co mamy z tym zrobić jak uważacie nalezy mu się świadczenie pielegnacyjne?
~Magda

Napisano: 24 lut 2014, 16:14

pomożecie?
~Magda

Napisano: 24 lut 2014, 16:22

Rezygnacja syna z zatrudnienia celem sprawowania opieki na matką o znacznym stopniu.
Powiązanie orzeczeń może być pomocne przy ubieganiu się matki o rentę socjalną ( jak nie ma).
~nana I

Napisano: 24 lut 2014, 16:46

no tak ma rente socjalna ale czy nalezy mu się św. pielegnacyjne jak na orzeczeniu nie ma zapisu że od dzieciństwa?
~Magda

Napisano: 24 lut 2014, 20:41

ale ma stare ze zus-u, a tam jest zapis, że niepełnosprawność od dzieciństwa więc w czym problem?
~Kati

Napisano: 24 lut 2014, 20:44

Dziecko - rodzic. Dziecko opiekujące się rodzicem musi zrezygnować z pracy. Co ty z tym zapisem od dzieciństwa.
~nanaI

Napisano: 25 lut 2014, 20:17

tak, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne;
nanaI - bo tu chodzi o przyznanie ŚP z nie SZO
~xxx-Lena

Napisano: 26 lut 2014, 13:08

to zależy bo ja miałam podobną sytuację przy zasiłku pielęgnacyjnym dalam odmowę bo w aktualnym orzeczeniu było że niepełnosprawność istnieje od nie da sie ustalić, ale były poprzednie orzeczenia i wynikało, że od dzieciństwa - ja ze względu na aktualnie obowiązujące ON dałam odmowę i poszło do SKo i utrzymali moją w mocy - ze względu na to orzeczenie , ale to był zasiłek pielęgnacyjny.
~dorota

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x