świadczenie pielęgnacyjne - rodzina zastępcza - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 24 lut 2014, 15:59

pierwszy raz mam taki przypadek proszę pomóżcie
dziecko jest umieszczone w rodzinie zastępczej (mama zastępcza jest siostrą ojca biologicznego), ma orzeczenie o niepełnosprawności, mama zastępcza nie pracuje
czy przyznać św. pielęgnacyjne?
~asik

Napisano: 24 lut 2014, 16:01

myślę że to nie jest rodzina zastępcza spokrewniona prawda? tylko dziadkowie bądź rodzeństwo dziecka się łapie
może na podst. art. 17 ust. 1 pkt 4?
~asik

Napisano: 24 lut 2014, 16:02

Nie
~ja

Napisano: 24 lut 2014, 16:03

wobec bratanicy nie ma obowiązku alimentacyjnego więc nie ma szans na świadczenie
~aa

Napisano: 24 lut 2014, 16:04

możesz odpowiedzieć szerzej? też mam wątpliwości
~asik

Napisano: 24 lut 2014, 16:09

Sprawa prosta W świetle art. 17 ust. 1 w grę mógłby wchodzić pkt 3 ponieważ mamy rodzinę zastępczą.. Teraz trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czy ta kobieta pełniąca rolę rodziny zastępczej jest w świetle kodeksu rodzinnego zobowiązana do alimentacji dziecka nad którym sprawuje opiekę. Odpowiedź jest negatywna. Ona nie jest zobowiązana do alimentowania w stosunku do dziecka jej brata.
~ja

Napisano: 24 lut 2014, 16:13

dziękuję bardzo
~asik

Napisano: 24 lut 2014, 16:26

jak jest siostrą ojca i jest rodziną zastępczą dla dziecka to jaknajbardziej można bo jest spokrewniona z dzieckiem
~Baśka

Napisano: 24 lut 2014, 16:28

ale w linii bocznej, nie jest wstępną ani rodzeństwem dziecka
~asik

Napisano: 24 lut 2014, 16:40

1 Nie każdy krewny może utworzyć spokrewnioną rodzinę zastępczą
Siostra matki, której sąd postanowił ograniczyć prawa rodzicielskie, chciałaby zaopiekować się dwójką swoich siostrzeńców. Czy będzie mogła dla nich zostać spokrewnioną rodziną zastępczą?
Przepisy nowej ustawy z 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej ograniczyły krąg osób spośród osób bliskich, które mogą stworzyć dla dziecka rodzinę zastępczą spokrewnioną. Może nią zostać tylko jego rodzeństwo lub jego wstępni, czyli dziadkowie. Siostra matki, mimo że jest bliską krewną, nie spełnia tego warunku. Osoba ta może jednak sprawować opiekę nad swoimi siostrzeńcami, jeżeli zostanie dla nich rodziną zastępczą niezawodową lub zawodową. Jednak to wymaga najpierw ukończenia szkolenia, a następnie podpisania umowy ze starostą.
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x