Nie pisze sie juz planu pomocy dziecku, gdyz jest to osoba dorosla. Ja spotykam sie z nimi raz na kwartal i pilnuje aby opiekun usamodzielnienia pisal sprawozdanie raz na pol roku, oraz aby wychowanek dostarczal na czas zaswidczenia ze szkoly, ze sie ucza.
Pozdrawiam
a dlaczego opiekun ma pisac jakieś sprawozdanie? bo tobie tak wygodnie? po co mnożyc dokumenty?! a wychowanek nie realizuje programu usamodzielnienia po prostu? wiec ty powinnaś sprawdzać czy wychowanek realizuje ipu czy nie!
no to co sobie z wychowankiem opracujesz w programie usamodzielnia, jakie cele sobie wytyczycie - takie wsparcie należy mu dawać. według potrzeb. jest potrzeba pomocy w uzyskaniu mieszkania - pomagasz, mówisz co jak, jest potrzeba podjecia jakiegos leczenia - szukasz z wychowankiem odpowiedniej przychodni, terapeuty itp. ja po prostu pisze notatki ze spotkań i ze wszystkiego co ustaliłam czy załatwiłam dla wychowanka. czasami jak jest tego dużo to zakładam sobie taką kartę pracy gdzie jest mi latwiej i szybciej cos zapisac... dowolnie. według potrzeb
Co jaki czas sporządzacie plan pomocy dziecku ? czy powinien on być robiony raz przy umieszczeniu dziecka w rodzinie zastępczej a potem ewentualne zmiany robione przez jego modyfikacje? czy też np. raz do roku.