pomysł na uzasadnienie pozwów - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 10 lip 2013, 15:01

przygotowuję pozwy sądowe o alimenty od rodziców biologicznych. wszystko jest ok dopóki nie dochodzę do uzasadnienia. wiadomo przecież że w RZ jest fajnie a u biologicznych jest dno i masakra. jak ja mam uzasadnić że biologiczni mają płacić kase na dziecko?? czy wy się rozpisujecie na ten temat czy po prostu dajecie art. ustawy że jest taki obowiązek???
~danuta

Napisano: 10 lip 2013, 16:22

ja piszę, że:
x jest dzieckiem y
dowód - odpis aktu urodzenia
y jako matka/ ojciec dziecka jest zobowiązany do łożenia na utrzymanie x
na podstawie postanowienia sądu..... x został umieszczony w rodzinie zastępczej Z . od czasu umieszczenia małoletniego w rodzinie zastępczej y nie przekazywał żadnych kwot pieniężnych dla rodziny Z na utrzymanie x.
i wypisuję czy y jest zarejestrowany jako bezrobotny, czy posiada jakieś dochody, ziemię , czy korzysta z pomocy ops

no i załączniki - czyli jak ma zasiłek z ops to załącznik z o świadczeniach, jak renta to też załącznik.

u mnie sąd każe dołączać zaświadczenie o świadczeniach dla rz - trochę bez sensu bo to w jakiej wysokości mają świadczenie nie ma wpływu na to czy na kimś ciąży obowiązek alimentacyjny.
~poszukująca

Napisano: 10 lip 2013, 16:28

dziękuję poszukująca! pozdrawiam
~danuta

Napisano: 12 lip 2013, 16:58

\"Poszukująca\" napisała: u mnie sąd każe dołączać zaświadczenie o świadczeniach dla rz - trochę bez sensu bo to w jakiej wysokości mają świadczenie nie ma wpływu na to czy na kimś ciąży obowiązek alimentacyjny.

Zaświadczenie jest bardzo istotne, ponieważ wpływa na ustalenie wysokości świadczeń alimentacyjnych. Sąd opiekuńczy w sprawach o ustanowienie alimentów gromadzi informacje dot. obu stron postępowania, w myśl zasady \"audiatur et altera pars\" - co w dowolnym tłumaczenie brzmi: zawsze należy wysłuchać obu stron konfliktu.
~iza

Napisano: 15 lip 2013, 10:01

moim zdaniem ma to znaczenie jak dziecko wychowuje drugi rodzic a nie zupełnie obcy ludzie. Na nich w żadnym stopniu nie ciąży obowiązek alimentacyjny. i to jaki posiadają dochód z pracy czy ze świadczeń nie powinno mieć wpływu na to w jakiej wysokości zasądzone zostaną alimenty. wiem, że rodzice biologiczni są w trudnych sytuacjach ale sąd powinien brać pod uwagę ich możliwości zarobkowe.
~poszukująca

Napisano: 23 lip 2013, 12:34

a czy sąd wzywa pracowników socjalnych na rozprawę?
~mm

Napisano: 29 lip 2013, 16:09

no właśnie też chciałabym wiedzieć czy sąd wzywa pracowników pcpr na rozprawę. ktoś był wezwany? o co pytają??
~marysia

Napisano: 30 lip 2013, 10:18

sąd zawiadamia pcpr o rozprawie, ale czasami najlepiej się samemu dowiedzieć czy został wyznaczony termin( miałam przypadek, że rodzina biologiczna poinformowała mnie bo sąd zapomniał...) sędzia pyta czy pcpr podtrzymuje powództwo - my zawsze musimy bo mamy obowiązek - art 38:) nie musimy trzymać się kwoty alimentów, którą podaliśmy w pozwie - w końcu zależy nam na tym żeby były zasądzone a kwota nie jest już ważna :). pracowników socjalnych u mnie nie wzywali. Byłam ja rz i biologiczni - sprawy zazwyczaj zakończone ugodą. jak się nie stawi biologiczny to inny termin rozprawy albo wyrok zaoczny.
~poszukująca

Napisano: 30 lip 2013, 10:31

poszukująca byłaś na rozprawach ty jako kierownik, radca prawny??
~fg

Napisano: 30 lip 2013, 11:19

pracuję jako starszy referent do spraw świadczeń w pcpr. a byłam jako pełnomocnik pcpr - do każdego pozwu załączam pełnomocnictwo do reprezentowania pcpr w sądzie w sprawach o alimenty
~poszukująca

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x