DO OBRAŻONYCH NA MNIE KSIĘGOWYCH Z OPS - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 01 kwie 2014, 13:53

Jeśli wypłacono osobie uprawnionej do świadczenia alimentacyjnego przykładowo świadczenie w kwocie 100zł, to po księgowaniu wg. RIO, amatorów z BDMB i obrażonych księgowych zapisy wyglądały następująco:

strona WN konta 221 w kwocie 100zł. Strona MA konta 720 w kwocie 20zł oraz strona MA konta 225 Rozrachunki z budżetami w kwocie 60zł oraz strona MA konta 240 z analityką gmina dłużnika w kwocie 20zł.

Jeśli komornik nic nie wyegzekwował od dłużnika alimentacyjnego to po zalecanym przez nich księgowaniu jednostki wykazywały salda zobowiązań na koncie 225 w kwocie 60 zł i na koncie 240 w kwocie 20zł....

....salda, które moim zdaniem nie spełniały określonych ustawą o rachunkowości zasad wyceny aktywów i pasywów (art. 28 ustawy o rachunkowości), a nawet określonej w artykule 3 ustęp 1 pkt 20 ustawy o rachunkowości definicji zobowiązań.

Jeśli komornik nic nie ściagnie od dłużnika, to ile gmina jest winna budżetowi państwa i gminie dłużnika ?

Ile to jest zero razy 60 i zero razy 20 ?

Po Waszym ksiegowaniu wychodzi, że odpowiednio 60 i 20 czyli razem gmina ma długu 80.....a to przecież nieprawda, gdyż gmina zgodnie z art 255 ustawy o finansach publicznych rozlicza się z zadań zleconych od kwot pobranych a nie przypisanych.

Co zatem jest logicznego w wyjasnieniach aby księgować FA po staremu ???

Zamiast sięna mnie obrażać powinnyście się wpierś uderzyć i popatrzeć przed lustrem na winowajcę...
~TW

Napisano: 01 kwie 2014, 14:01

ma być weneckie czy wystarczy zwykłe :)
~ula

Napisano: 01 kwie 2014, 14:01

TW Ty jesteś jak Don Kichot z La Manchy. W wielu przypadkach Twoja praca to orka na ugorze. Pozdrawiam
~kic13

Napisano: 01 kwie 2014, 14:45

...i nie odpuszczę. Polska nie musi być krajem głupoty....
~TW

Napisano: 03 kwie 2014, 22:18

Tw przyjmij raczej inną strategię, ze swą wytrwałością uderz w ministerstwo, u źródła zmień przepisy, od dawna zastanawiam się dlaczego tak długo na portalu OPS i nigdzie więcej
==========
ale wie Pan co, wiem, dlaczego Pan tu siedzi - z nami - OPS-ami, otóż znalażł Pan sobie kozła ofiarnego, na którego można bez hamulców się wyładowywać i poprzez którego można chcieć coś zmienic, nic jednak z tego, nie jest Pan pierwszy, OPS-y takim kozłem ofiarnym już są, tak na nas patrzą nasze gminy niestety. Rozumiem Pana w sumie, jednak nie toleruję takiej postawy, szukanie kozła ofiarnego jest często nieuświadomioną postawą. OPS-y są specyficzną grupą społeczną, zajmującą się trudnymi zadaniami i dla każdego uciążliwymi, dlaczego??, dlatego, że nie przynoszą nikomu dochodów tylko same koszty, a kto lubi koszty prawda?
----------
szuka pan głupoty? .......wskazać panu drogę?
~Beata1

Napisano: 04 kwie 2014, 10:06

Kochana... Przepisy juz kilka lat temu zmieniono...a OPsy jak wynika z powyższego przykładu nadal uprawiają głupotę... Ja naprawdę nie muszę wyzywać sie na opisach , gdyz przeciez niektórzy ksieguja prawidłowo....ale są wyjątki takie jak Bdmb i obdarzone księgowe ktore zamiast myślec, uważają ze wyżej wskazane kwoty to zobowiązania...a takiej nierzetelności tolerować sie nie da.

Sorry ale same sobie jesteście winne...
~TW

Napisano: 16 kwie 2014, 15:10

: :lol: witaj w w.a.r.i.a.t.k.o.w.i.e.
Gość

Napisano: 17 kwie 2014, 8:02

Problem polega na tym, że obrywa ops a tak na prawdę to nie chcą zmieniać Ci, którzy przyjmują od nas sprawozdania, Należy wyjść ze szkoleniami do "organów" i tych co nad nimi.
Ola II

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x