Czy już wiecie jak uzgodnić sprawozdanie Rb-27zz z OPS jakie jednostki bezpośrednio realizującej zadanie ze sprawozdaniem JST (organu) w zakresie dochodów wykonanych,otrzymanych i przekazanych jeśli wpłaty były do kasy lub otrzymaliście czeki?
Tak wiemy. W dochodach wykonanych wykazujemy wszystko co wpłneło na rachunek bieżący, do kasy a nie zostało odprowadzone na rachunek i ewentualnie było wpłacone czekiem a w dochodach otrzymanych tylko to co wpłyneło na rachunek jednostki. A tak na marginesie TW narobiłeś zamieszania że \"Od początku 2014 r. zarówno OPS-y jak i Urzędy/Organy powinny posługiwać się tymi samymi podziałkami klasyfikacji budżetowej. Oznacza to, iż błędem jest w przypadku funduszu alimentacyjnego zastosowanie paragrafu 098, a w Urzędzie/Organie innych paragrafów np. 235 i 236. Od początku 2014 roku należy bowiem stosować te same paragrafy klasyfikacji budżetowej celem uzgodnienia sprawozdania RB-27S ze sprawozdaniem RB-27ZZ.\" Jest to nieprawda,zgodność ma dotyczyć tylko dział i rozdziału, a nie paragrafu.
Jak wykładowca TW wpuszczał w 2011 r w maliny kursantów.
------------------------------------------------------------------------
Winni ZETO, @Bestia, skarbnicy .. i BDMB.
Ubzdurał sobie, że z instrukcji do sprawozdań wynika, że 100% FA powinno być wykazane w Rb-27S OPS-u a skarbnik w sprawozdaniu JST powinien usunąć ze sprawozdania OPS 80% nienależne gminie.
Z archiwum Forum:
TW(Wodzu) do BDMB
[..]
weź do ręki instrukcję do rb27s i do 27zz...i sprawdź co powinno być wykazane w jednym i drugim sprawozdaniu zgodnie z instrukcją ...NIE BIERZ POD UWAGĘ ZALECEŃ RIO I TEGOCO JEST W BESTI@.
Zauważysz wówczas iż w instrukcji do zz-tki jest mowa o sprawozdaniu JST i sprawozdaniu jednostki realizującej zadanie np.OPS oraz to, że inne są zasady sprawozdania typu s i typu zz...a rozwiązanie nie tkwi w księgowości lecz w tym aby informatycy zauważyli iż plus i minus daje minus...czyli:
jeśli sławozdanie 27s JSt jest sumą sprawozdań jednostkowych to ta suma powinna uwzględniać zadania zlecone wykazywane w zz-tce ze znakiem minus czyli:
a zatem w 27s UG, 27sOPS itd wykazuje się 100% ale w sprawozdaniu z JST jako całości już tylko to co należy się JST i jest jej dochodem.
[..]
--------
BDMB odpowiada TW
[..]
Instrukcje do sprawozdań znam na pamięć i wiem o co Ci chodzi. Od dłuższego czasu z jednego zdania: \"dochody BP ujęte Rb-27ZZ nie powinny być wykazywane w Rb-27S JST\" wyciągasz nie te wnioski co trzeba. Na tym jednym zdaniu budujesz swoją teorię o ujmowaniu w sprawozdaniu Rb-27S 100% dochodów FA.
Tak nie jest. Rb-27S jest sprawozdaniem z wykonania dochodów w odniesieniu do planu finansowego OPS/JST. W planie finansowym nie ujmuje się dochodów BP tak więc i nie ujmuje się wykonania dla BP.
Mając na uwadze inne Twoje odkrywcze pomysły (liczenie proporcji, kolejność rozdzielania wpłat, rezerwy na wypłaty świadczeń) z którymi miałem się możliwość zapoznać, to ten również zaliczam do nich.
A pomyślcie w tej logice ze jeśli wam RB- tki sie uzgodniły to co wam powychodZilo w sprawozdaniach finansowych.... Przeciez chłopaki z Bdmb doprowadzają do tego finansowe są do niczego...
Zawsze twierdziłem ze do końca 2013 całość dochodów z zleconych powinna być w 27s z jednostki realizującej zadanie a na organie skarbnik powinien odjąć ze sprawozdania skarbnika to co nie dotyczy JST.
I dzis jest po mojemu ale z modyfikacja gdyz mówi sie ze zadania zlecone w ogóle maja do 27s w jednostce wykonującej nie wchodzić bo maja być na zz- tace.
A zatem osiągniemy zgodność księgowań i danych sprawozdań finansowych i budżetowych ale nie wolno księgować należności jako zobowiązań...
.... Kapujecie wreszcie opsy????
Dzis na sKoleniu w Szczecinie widziałem pełne zrozumienie... Brawo OPsy Szczecin!!!!