Do Pana Rajski - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 7    [ Posty: 61 ]

Napisano: 16 cze 2014, 14:55

Ja mam zaświadczenie że kobieta zgłoszona przez syna czyli jako domownik ha przeliczeniowe poniżej 1 ha. ale chce sobie opłacać dalej składki wiem że jak w decyzji napisze że jednak obejmujemy ją składkami do ZUS to się wcieknie i bądź tu mądry.
1976

Napisano: 16 cze 2014, 15:00

Literalne brzmienie wskazuje, ze tylko gdy ktos podlega z mocy ustawy lub na mocy przepisow szczegolnych wojt odstepuje od oplacenia skladek nie pisz w decyzju ze zostana odprowadzone skladki przyznaj swiadczenie i wyslij zapytanie do zus i krus mozna te zadzwonic i pytac.... uwaga tylko bo jak nie zglosisz w terminie zus zarzada odsetek.... zadaja nawet gdy pytamy o okes skladkowy wiec szalu nie bedzie
Rajski

Napisano: 16 cze 2014, 15:03

Rajski pisze:Ubezpieczeniunz mocy ustawy podlega sie takze gdy zgłasza mnie rolnik, który ma wiecej niz jeden ha..... wydaje sie źe nasz obowiazek zgloszenia odpada, skoro jest zgloszona przez syna..... chyba ze czegos nie kumam....
Panie prawnik, widzę , że dużo rzeczy nie kumasz. Obowiązkowi ubezpieczenia w KRUS, podlega każdy rolnik posiadający powyżej 1ha. To samo dotyczy małżonka i ewentualnie domownika. Pod warunkiem, że nie ma ubezpieczenia społecznego z innego tytułu np.ZUS.
Syn zgłosił matkę jako domownika. Czyli matka jest ubezpieczona w KRUS . Gdzie w obowiązującej ustawie jest napisane, że możesz domownika ubezpieczyć w ZUS ??? Ustawa wręcz tego zabrania. W przypadku, gdy osoba ubezpieczona na wniosek, zrezygnuje z tego ubezpieczenia i ubiega się o ŚP/ZDO, wtedy nie jest rolnikiem/małżonkiem/domownikiem w rozumieniu ustawy o ubezpieczeniu społ. rolników i podlega ubezpieczeniu w ZUS. Nie może Ci się wydawać, tylko musisz znać obowiązujące w tym temacie prawo.
P.s. Wywiad nie jest dla potwierdzenia , że rolnik ubiegający się o ŚP/ZDO zaprzestał prow.gosp.roln., a dla potwierdzenia opieki.
Gość

Napisano: 16 cze 2014, 15:10

Dzieki bogu mamy na forum goscia..... ufff w takim razie sprawy nie bylo a pani w krusie tak jak ja z reszta powinnismy poszukac innej pracy z farcikiem gosciu ....
Rajski

Napisano: 16 cze 2014, 15:13

Anitka ma rację, oni podpisują klauzulę, że: "stale pracuje w tym gospodarstwie rolnym". Więc nie mogą u nas napisać, że zaprzestają! A gdy tak oświadczą powinni powiadomić KRUS, gdzie utracą status domownika, a tego nie chcą bo często brakuje im tylko chwili do emerytury.
Anett07

Napisano: 16 cze 2014, 15:18

a to nie jest nasz problem. U nas składa oświadczenie i tyle nas intersuje
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2014, 15:21

1976 pisze:Ja mam zaświadczenie że kobieta zgłoszona przez syna czyli jako domownik ha przeliczeniowe poniżej 1 ha. ale chce sobie opłacać dalej składki wiem że jak w decyzji napisze że jednak obejmujemy ją składkami do ZUS to się wcieknie i bądź tu mądry.
Kobieta ma Ci oświadczyć na piśmie , że zaprzestała pracy w gosp. rolnym , a nie przynosić zaświadczenie z KRUS, że podlega ubezpieczeniu na wniosek.Wydaje mi się , że powinnaś przyjąć ewent. oświadczenie, że wnioskodawca rezygnuje z ubezpieczenia w ZUS, uzasadniając to , że będzie ubezpieczała się sama w KRUS(w dzień oświadczenia na wniosek).
Przecież syn , np. za 5 miesięcy może dokupić, albo wydzierżawić 5ha i wtedy podlegają obowiązkowemu ubezp. z mocy ustawy.
Gość

Napisano: 16 cze 2014, 15:26

Anett07 pisze:Anitka ma rację, oni podpisują klauzulę, że: "stale pracuje w tym gospodarstwie rolnym". Więc nie mogą u nas napisać, że zaprzestają! A gdy tak oświadczą powinni powiadomić KRUS, gdzie utracą status domownika, a tego nie chcą bo często brakuje im tylko chwili do emerytury.
Dokładnie to podpisują , że stale pracują w tym gosp. rolnym i pracują w gosp. domowym związanym z tym gosp. rolnym.
Czy pisze Ci , że zaprzestał pracy w gosp. domowym ???
Gość

Napisano: 16 cze 2014, 15:29

Czyli syn orze pole, kosi, a matka gotuje babci i jemu coś do michy . Poniał ?
Gość

Napisano: 16 cze 2014, 15:33

Gość pisze:Czyli syn orze pole, kosi, a matka gotuje babci i jemu coś do michy . Poniał ?
I jeszcze jedno. Przypuszczam na 99%, że syn pracuje poza rolnictwem, bo trudno byłoby się utrzymać z niecałego hektara.
Gość

Strona 3 z 7    [ Posty: 61 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x