DO POLO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 02 cze 2014, 12:56

POLO bardzo ale to bardzo cię proszę o przesłanie na mój mail [email protected] odpowiedź jaką dostałaś z MPiPS w sprawie pytania kiedy rolnik, małzonek rolnika, domownik może dostać zdo, szo, śp.
~`Agnieszka

Napisano: 02 cze 2014, 13:14

ja też bardzo poproszę [email protected]
AnitaK

Napisano: 02 cze 2014, 13:16

Ja tez poproszę [email protected]
memories

Napisano: 02 cze 2014, 13:18

również poproszę :fax 056 674 13 11
lux
Stażysta
Od: 07 maja 2014, 9:03
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2014, 13:20

ja też proszę [email protected]
magda 83

Napisano: 02 cze 2014, 13:23

~`Agnieszka pisze:POLO bardzo ale to bardzo cię proszę o przesłanie na mój mail [email protected] odpowiedź jaką dostałaś z MPiPS w sprawie pytania kiedy rolnik, małzonek rolnika, domownik może dostać zdo, szo, śp.
odpowiedź z mpips jest dla danej jednostki więc po co ci to pismo ?
treść już była wklejana:
w dziale śp. pielęgnacyjnym ukazał się taki komentarz

Postautor: polo » 29 maja 2014, 10:47

Dostałam dzis odpowiedź MPiPS w następujacej treści - moje pytanie brzmiało : kiedy rolnik, małzonek rolnika, domownik może dostać zdo, szo, śp.

"Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów,
w przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650), świadczenie to przysługuje odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.
Zgodnie z ust. 2 ww. artykułu, zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
W świetle powyższej regulacji, fakt zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego
lub zaprzestania wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, potwierdza ww. oświadczeniem.
Przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy
o świadczeniach rodzinnych, nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność.
Jednocześnie uprzejmie informuję, że przy ustalaniu prawa do zasiłku dla opiekuna,
w przypadku zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy przez rolnika, małżonka rolnika lub domownika, ww. oświadczenie może dotyczyć zarówno okresu od dnia wejście w życie ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, jak i okresu od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ww. ustawy, za które dana osoba ubiega się o ustalenie prawa do zasiłku dla opiekuna.
Analogiczne regulacje zawarte są w art. 17 b ustawy o świadczeniach rodzinnych, dotyczącym przyznawania rolnikom, małżonkom rolników i domownikom rolników specjalnego zasiłku opiekuńczego i świadczenia pielęgnacyjnego."

Sprawa jasna i przestańcie wymyślać i wklejac jakieś wyrwane z innej sprawy fragmenty.

polo
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2014, 13:39

tu jest dosyć dziwne ( jak dla mnie ) pismo z ministerstwa, po szkoleniu z Panią Mlonką nie było nawe mowy o tym ze rolnicy nie mogą być właścicielami gosp, podobno wystarczy ich oświadczenie- zerknijcie na to pismo- (w załaczniku jest bo to w pdf)

to tylko 1 strona- na 2 str pisze m.in.
Ad.2) sytuacja w której rolnik pozostajac w dalszym ciagu właścicielem gospodarstwa rolnego nie pracuje w tym gospodarstawie zgodnie z ww. definicją nie stanowi zaprzestania prowadzenia gospogarstwa rolnego.

JA JUŻ ZGŁUPIAŁAM
Załączniki
SKMBT_22314052910310.pdf
(334.63 KiB) Pobrany 62 razy
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 02 cze 2014, 14:04

mała mii pisze:tu jest dosyć dziwne ( jak dla mnie ) pismo z ministerstwa, po szkoleniu z Panią Mlonką nie było nawe mowy o tym ze rolnicy nie mogą być właścicielami gosp, podobno wystarczy ich oświadczenie- zerknijcie na to pismo- (w załaczniku jest bo to w pdf)

to tylko 1 strona- na 2 str pisze m.in.
Ad.2) sytuacja w której rolnik pozostajac w dalszym ciagu właścicielem gospodarstwa rolnego nie pracuje w tym gospodarstawie zgodnie z ww. definicją nie stanowi zaprzestania prowadzenia gospogarstwa rolnego.

JA JUŻ ZGŁUPIAŁAM
szkolących dużo i każdy ma swoją wersję, niestety nie mają ujednoliconego stanowiska, ale to co pisze polo jest zgodne z intencją PSL autora poprawki dot. rolników
Kati@

Napisano: 02 cze 2014, 14:06

NO ALE CZY MINISTETSTWO KOŻE PISAC TAKIE INTERPRETACJE- PRZECIEŻ Z TEGO JASNO WYNIKA ZE ROLNIKOM SIE NIE NALEZY I NA NIC IM ŻADNE OŚWIADCZENIA JAK NIE SPRZEDADZA POLA- PRZECIEZ TO CZYSTA GŁUPOTA
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 02 cze 2014, 14:10

mała mii pisze:NO ALE CZY MINISTETSTWO KOŻE PISAC TAKIE INTERPRETACJE- PRZECIEŻ Z TEGO JASNO WYNIKA ZE ROLNIKOM SIE NIE NALEZY I NA NIC IM ŻADNE OŚWIADCZENIA JAK NIE SPRZEDADZA POLA- PRZECIEZ TO CZYSTA GŁUPOTA
przeczytałaś dokładnie z pisma wynika, że tylko oświadczenie a przede wszystkim to Przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy
o świadczeniach rodzinnych, nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność.
Kati@

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x