Do ponownego rozpatrzenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 22 lip 2024, 13:23

Witam, miałam zasiłek rodzinny wraz z dodatkami dla osoby rozwiedzionej. pani ponownie zawarła związek małżeński więc doliczyłam do dochodu rodziny dochód męża. Po ponownym przeliczeniu uchyliliśmy ZR bo dochód znacznie przekraczał kryterium dochodowe. Wnioskodawczyni się odwołała do SKO, oni uchylili naszą decyzję i przekazali do ponownego. Oczywiście pouczając, ze nie możemy dochodu pana doliczyć bo w 2022 roku nie był w składzie rodziny.
Jak mam przeprowadzić te ponowne rozpatrzenie ? Skoro uchylili naszą decyzje i jeśli zgodzimy się z zaleceniami SKO żeby nie liczyć dochodu małżonka to koniec sprawy czy musze jakieś pismo wydać ?
kas321
Stażysta
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 22 lip 2024, 13:32

wytyczne SKO to nie wyroki, jeśli ponownie przeprowadzisz postępowanie i uznasz, że jest słuszne to wydajesz odmowę. Zawsze może się odwołać ;-)
pinka2022
Starszy referent
Od: 30 lis 2022, 12:20
Zajmuję się: ZR/FA/ŚP/ZP/ŚW

Napisano: 22 lip 2024, 13:38

kas321 pisze:
22 lip 2024, 13:23
Witam, miałam zasiłek rodzinny wraz z dodatkami dla osoby rozwiedzionej. pani ponownie zawarła związek małżeński więc doliczyłam do dochodu rodziny dochód męża. Po ponownym przeliczeniu uchyliliśmy ZR bo dochód znacznie przekraczał kryterium dochodowe. Wnioskodawczyni się odwołała do SKO, oni uchylili naszą decyzję i przekazali do ponownego. Oczywiście pouczając, ze nie możemy dochodu pana doliczyć bo w 2022 roku nie był w składzie rodziny.
Jak mam przeprowadzić te ponowne rozpatrzenie ? Skoro uchylili naszą decyzje i jeśli zgodzimy się z zaleceniami SKO żeby nie liczyć dochodu małżonka to koniec sprawy czy musze jakieś pismo wydać ?
SKO pewnie wam nakazało zrobić dochód uzyskany i ustalić dochód faceta za miesiąc następny po zawarciu małżeństwa. Sprawa została przekazana do ponownego rozpatrzenia więc nadal jesteście na etapie wszczęcia postępowania o uchylenie decyzji. Musicie sprawę rozpatrzyć i albo umorzyć postępowanie płacić Pani dalej albo uchylicie ale zgodnie z zaleceniami SKO.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 22 lip 2024, 13:52

Dziękuję za pomoc. Ja to juz sama nie wiem jak liczyć tym ludziom dochód po zawarciu związku małżeńskiego. Pani z MUW mi powiedziała, że w ogóle nie liczyć jego dochodu ale napisać tego oficjalnie nie chce
kas321
Stażysta

Napisano: 22 lip 2024, 14:23

Ciężko powiedzieć co macie w decyzji. Może SKO uznało, że ona jest nadal samotna bo nie wychowują wspólnych dzieci a może to co pisałem zrobić uzysk dochodu. SKO jednak nie umorzyło postępowania więc trzeba wydać jakąś decyzję.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 22 lip 2024, 14:28

Jak nie liczyć ? .... przecież to jest porównywalna sytuacja kiedy przy bieciku bierzemy dochody obydwojga rodziców/małżonków za 2022r. o oni co niektórzy jeszcze się wtedy nawet nie znali

Ja bym rozpatrzyła ponownie i rozpatrzyła zgodnie z ustawą. czyli dochody za rok 2022-ewentualnie jeżeli były to utrata /uzyskanie. W uzasadnieniu się rozpisz ,że ustawodawca nie przewidział innego sposobu wyliczania dochodu dla małżeństw zawieranych w trakcie pobierania zasiłków. W identyczny sposób liczyłabyś gdyby to była zupełnie nowa rodzina i nowy wniosek na świadczenia rodzinne.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 22 lip 2024, 14:39

Pani w 2022 r. miała alimenty na syna od obecnego męża. Pobrali się w kwietniu 2024 roku i SKO uznało, ze nie doliczamy dochodu męża bo w 2022 roku nie był w składzie rodziny i dochodu uzyskanego też nie kazali zrobić.
po tych rewelacjach wiem, ze nic nie wiem
kas321
Stażysta

Napisano: 22 lip 2024, 14:53

Skoro nie z roku bazowego to zrób mu uzysk powołaj się na orzecznictwo i elo.
Masz tu pierwszy lepszy i do 500+ ale znajdzie zastosowanie https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/51A7F3CE42

W rozpoznawanej sprawie nie ulega wątpliwości, że dochody rodziny zwiększyły się w 2015 r. na skutek zawarcia przez wnioskodawczynię związku małżeńskiego. Zmiana składu osobowego rodziny nie została wprawdzie wymieniona w art. 2 pkt 19 i 20 u.p.p.w.d. jako zdarzenie powodujące uzyskanie (utratę) dochodu, jednakże wobec tożsamych skutków, jakie okoliczność ta rodzi dla ustalenia przeciętnego miesięcznego dochodu rodziny, należy ją uwzględnić przy rozpatrzeniu wniosku o przyznanie świadczenia wychowawczego. Sytuacje uzyskania dochodu reguluje art. 7 ust. 2 i 3 u.p.p.w.d. Zgodnie z art. 7 ust. 2 u.p.p.w.d., w przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, ustalając dochód członka rodziny lub dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, osiągnięty w tym roku dochód dzieli się przez liczbę miesięcy, w których dochód ten był uzyskiwany, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego. Stosownie natomiast do art. 7 ust. 3 u.p.p.w.d., w przypadku uzyskania dochodu przez członka rodziny lub dziecko pozostające pod opieką opiekuna prawnego po roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na jaki ustalane jest prawo do świadczenia wychowawczego, ustalając dochód ich ustala się na podstawie dochodu członka rodziny lub dochodu dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, powiększonego o kwotę osiągniętego dochodu za miesiąc następujący po miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu, jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego. W przedmiotowej sprawie, zmiana składu osobowego rodziny wnioskodawczyni, której następstwem było powiększenie dochodu rodziny umożliwia zastosowanie konstrukcji dochodu uzyskanego, o którym mowa w przytoczonych powyżej przepisach.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 20 sie 2024, 8:36

Witam, podpinam się pod temat. Pani poślubiła pana 19.07.2024. Pana dochód chcę zrobić jako uzysk. Od kiedy ten uzysk od 01.08.2024 czy 19.07.2024???
Marta86
Praktykant
Od: 29 lis 2023, 10:10
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 21 sie 2024, 14:30

od sierpnia zmian sytuacji rodziny
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU