Jesteś przewrażliwiona a przede wszystkim nie znasz przepisów. Działasz na szkodę klientów i narażasz pracodawcę na dodatkowe koszty - papier, toner itd. pomnożone razy ilość wniosków - to jest niegospodarność. A przy tym naruszasz na oko co najmniej kilka przepisów z KPA - który również Cię obowiązuje w takim samym stopniu co ustawa.Zofia pisze:No ale wam tez nie wykaże, więc nie wykaże nikomu. I co?
Może jestem przewrażliwiona, ale do świadczenia pielęgnacyjnego i do zasiłku pielęgnacyjnego robię z EKSMOON dwa wydruki, bo jest inny zakres danych (teczki mam osobne).
do roboty, do roboty
- Iks
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: do roboty, do roboty
Walka z wiatrakami since 1998.
A ja mam wątpliwości. Jeżeli uznajecie za dobre oświadczenie złożone w listopadzie do zasiłku rodzinnego, to rozumiem, że teraz jak ktoś złoży oświadczenie to też jest ok?
Joker
Postautor: heiland » 26 mar 2016, 10:11
Nie.
Jeżeli nie, to proszę mi wytłumaczyć czym się różni oświadczenie złożone w listopadzie od oświadczenia złożonego w kwietniu?
Czy to nie jest to samo?
Ten sam druk, ta sama świadomość klienta. Gdzie jest różnica?
Joker
Postautor: heiland » 26 mar 2016, 10:11
Nie.
Jeżeli nie, to proszę mi wytłumaczyć czym się różni oświadczenie złożone w listopadzie od oświadczenia złożonego w kwietniu?
Czy to nie jest to samo?
Ten sam druk, ta sama świadomość klienta. Gdzie jest różnica?
- heiland
- Administrator
- Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS
- Kontakt:
Joker odpowiadając krótko i może bez składu (nie mam czasu, idę po piwo) chodzi o:
w ub. roku obowiązywały ośw., obecnie nie ma ich i jeśli nie mamy kogoś z oświadczeniem to musimy czerpać z emp@tii ale jeśli mamy dochód czyjś to powielamy dokumentację jedynie.
No i jak możemy wziąć oświadczenie gdy nie ma ich? Jedynie możemy ze znanego nam faktu zaczerpnąć.
w ub. roku obowiązywały ośw., obecnie nie ma ich i jeśli nie mamy kogoś z oświadczeniem to musimy czerpać z emp@tii ale jeśli mamy dochód czyjś to powielamy dokumentację jedynie.
No i jak możemy wziąć oświadczenie gdy nie ma ich? Jedynie możemy ze znanego nam faktu zaczerpnąć.
A dla tych co tak chcą wszystko od nowa, to informuję że jeżeli składka zdrowotna z oświadczenia będzie różniła się od tej z empatii to winni chyba powiadomić prokuraturę za złożenie przez wnioskodawcę bądź członka rodziny fałszywego - niezgodnego z prawdą,oświadczenia złożonego pod odpowiedzialnością karną.
Także ręka boska powinna was chronić od weryfikowania tych informacji które macie już w posiadaniu.
Także ręka boska powinna was chronić od weryfikowania tych informacji które macie już w posiadaniu.
czyli te same oświadczenie złożone w listopadzie jest ważne, ale złożone w kwietniu nie jest ważne.
Przestępstwem jest nie złożenie fałszywego oświadczenia (czego lepiej nie sprawdzać), ale ujawnienie tego.
Mam wątpliwości
Przestępstwem jest nie złożenie fałszywego oświadczenia (czego lepiej nie sprawdzać), ale ujawnienie tego.
Mam wątpliwości
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Co to znaczy, że działam na szkodę klientów?Iks pisze:Jesteś przewrażliwiona a przede wszystkim nie znasz przepisów. Działasz na szkodę klientów i narażasz pracodawcę na dodatkowe koszty - papier, toner itd. pomnożone razy ilość wniosków - to jest niegospodarność. A przy tym naruszasz na oko co najmniej kilka przepisów z KPA - który również Cię obowiązuje w takim samym stopniu co ustawa.
Dla mnie po prostu jest to dziwne, że mam sobie wpiąć do teczki ze świadczeniem wychowawczym kartkę z notatką "dokumenty w zasiłku rodzinnym". Tym bardziej, że klient nic nie musi przynosić, a ja to sobie po prostu drukuję z systemu. Rozumiem, że nie powinnam od ludzi żądać w kółko tych samych dokumentów, ale tu jest kwestia wydruku dwóch kartek z dochodem i składkami.
Czy poza tym powołujecie się na art. 76a kpa Jeżeli dokument znajduje się w aktach organu wystarczy przedstawić urzędowo poświadczony przez ten organ odpis czy na art.77 par.1 "fakty znane z urzędu nie wymagają dowodu"?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Jeżeli jest mała gmina i mało wniosków to można sobie sprawdzać po 50 razy to samo, w przypadku gdy jest naprawdę dużo wniosków to kto ma czas i siłę na kolejną weryfikację tych samych danych?
Niepotrzebna praca i uważam lekka przesada. Praca ma iść w miarę płynnie a nie być uciążliwa dla klienta i urzędnika. Pan Tomasz W. wyraźnie powiedział, że nie ma potrzeby powielania tych samych danych po raz kolejny i ja się tego trzymam. Urzędy Wojewódzkie które nas kontrolują bardziej popierają jego stanowisko niż zblazowanego Pana M.
Ale w końcu ile urzędów tyle interpretacji.
Niepotrzebna praca i uważam lekka przesada. Praca ma iść w miarę płynnie a nie być uciążliwa dla klienta i urzędnika. Pan Tomasz W. wyraźnie powiedział, że nie ma potrzeby powielania tych samych danych po raz kolejny i ja się tego trzymam. Urzędy Wojewódzkie które nas kontrolują bardziej popierają jego stanowisko niż zblazowanego Pana M.
Ale w końcu ile urzędów tyle interpretacji.

-
- Podinspektor
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
No bo pewnie się "na górze" boją, że urzędy się spóźnią z wypłatami, jak za bardzo wnikliwie będą rozpatrywać wnioski 

Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A co w przypadku, jeśli wójt we własnym zakresie prowadzi 500+, zatrudnił nowe osoby, w innym budynku, to jak się tu mają dokumenty ze ŚR? Jeden organ tylko w jaki sposób, na jakiej podstawie.
Oprócz do roboty, do roboty - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Pytanie
Pracownik a świadczenie 500+
dziecko do 25 r życia Czy musi się uczyć?
500+ sposób aktywowania oprogramowania
odliczenie alimentów mądre głowy pomóżcie
do Elmera
aktualizacja sygnity czy już macie??
rodzina zastępcza
nieopodatkowane
skład rodziny - problem z mężem
PEŁNOLETNIE DZIECKO NIEPEŁNOSPRAWNE
co to ma być Tom...cenzura ???? prl się skonczył dawno temu
do znudzenia skład rodziny
Adopcja
Gdzie poskarżyć sie na GOPS