do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji- egzekucja skuteczna
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji- egzekucja skuteczna
prosze o pomoc w sprawie napisania pisma do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji.. przede mna pracowała kolezanka, która przyznala w zeszlym roku świadczenie z funduszu alimentacyjnego na podstawie zaświadczenia o skutecznej egzekucji(ona przyjeła takie zaświadczenie, nawet nie przegladajac go) i na jego podstawie przez własną nie uwagę przyznala kobiecie decyzje i pobierała ona świadczenia z funduszu przez cały orzedni okres zasiłkowy.. w tym roku gdy ja juz pracuje skladała znowu wniosek i przyniosła znowu zaświadczenie o skutecznej egzekucji i spojrzałam jak to było w poprzednim roku i tylko dlatego zauwazyłam błąd mojej poprzedniczki.. i nie do końca wiem co mam w uzasadnieniu napisać.. że maja mi unieważnić decyzję przez błąd kolezanki??? prosze.. pomóżcie!!!!!!!!! z gory dziękuje!!
Re: do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji- egzekucja skuteczna
a może chociaż podstawe prawną ktoś zna????? proszę o pomoc..
Re: do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji- egzekucja skuteczna
treba oczywiście trochę doprawcować:D
Na podstawie art. 156 § 1 pkt 2 kpa ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r.- Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jednolity: Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.), w związku z art. 2 pkt 7c i art. 2 pkt 2, a także art. 23 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j.: Dz. U. z 2009 r. Nr 1, poz. 7 z późn. zm.)
……………, działający z upoważnienia ……………….
…………… do prowadzenia postępowań i wydawania decyzji administracyjnych
w sprawie świadczeń z funduszu alimentacyjnego, wnosi o:
unieważnienie decyzji Nr ………… z dnia ………..
w sprawie przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego
Pani ………………
………………
zam. ……………….
na rzecz osoby uprawnionej- ………. w miesięcznej kwocie ………….. zł
n okres świadczeniowy 2009/2010
UZASADNIENIE
W dniu ……… r. przedstawiciel ustawowy- Pani ………… wystąpiła z wnioskiem o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego na rzecz syna ………………
Decyzją nr ………z dnia ……………, tut. Organ przyznał wnioskowane świadczenia na rzecz uprawnionego na okres świadczeniowy 209/2010.
W dniu …. do tut. Organu wpłynął wniosek na nowy okres świadczeniowy- 2010/2011. Z dołączonego do wniosku zaświadczenia komornika sądowego prowadzącego postępowanie egzekucyjne wynika, że egzekucja świadczeń alimentacyjnych jest egzekucją skuteczną. Ponadto w związku z tym zaświadczeniem tut. Organ przeanalizował dokumentację dołączoną do wniosku na poprzedni okres świadczeniowy. We wniosku tym również znajdowało się zaświadczenie o skuteczności świadczeń alimentacyjnych w niniejszej sprawie.
Mając na uwadze powyższe uznać więc należy, że decyzja nr z dnia orzekająca o przyznaniu św. z FA na rzecz uprawnionego- … w wysokości x zł miesięcznie nas okres świadczeniowy 2009/2010 wydana została z rażącym naruszeniem prawa, gdyż stosownie do w/cyt. ustawy świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej do ukończenia przez nią ……w przypadku bezskuteczności egzekucji, co w świetle art. 2 pkt. 2 ustawy, oznacza egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zaległych i bieżących zobowiązań alimentacyjnych.
W tym stanie rzeczy niniejszy wniosek znajduje uzasadnienie.
Oprócz do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji- egzekucja skuteczna - Wzory pism przeczytaj również:
zaswiadczenie o braku prawa do renty
wzór decyzji odmownej gdy osoba uprawniona pełnoletnia posiada własne dziecko
ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE-DEC. ZMIEN.
Odwołanie- świadczenie rodzinne
postanowienie wg właściwości
rozsyłanie planów kont
Pomoc Spoleczna
zaliczka alimentacyjna a uchylanie sie od obowiazku szkolnego
rozpoczęcie roku
Pismo do prokuratury
Proszę zobaczcie czy może byc taka podstawa prawna do uchylenia decyzji ratalnej
czy mogę
wzór decyzji
podstawa prawna zr
DECyzja Rolnicy
stypendia szkolne