do TOMA
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: do TOMA
Może i jestem dociekliwa, z góry przepraszam ale próbuję zrozumieć i sobie poukładać, a jak mam rozumieć Twój wcześniejszy wpis:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA RODZINY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 6 lipca 2023 r.
w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczeń rodzinnych oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku i oświadczeniach o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych:
"§ 16.
1. W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby."
Więc w ramach tej samej rodziny alimentów od dochodu się nie odejmuje.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA RODZINY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 6 lipca 2023 r.
w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczeń rodzinnych oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku i oświadczeniach o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych:
"§ 16.
1. W przypadku gdy członek rodziny ma zobowiązania alimentacyjne na rzecz osoby spoza rodziny, od dochodu członka rodziny odejmuje się kwotę alimentów zapłaconych na rzecz tej osoby."
Więc w ramach tej samej rodziny alimentów od dochodu się nie odejmuje.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Ale co jest niejasne?
Rodzinę - tworzy mąż, żona i dzieci. Mąż płaci alimenty na dzieci w ramach własnej rodziny. Więc dzieci te nie są osobami "spoza rodziny" męża.
Rodzinę - tworzy mąż, żona i dzieci. Mąż płaci alimenty na dzieci w ramach własnej rodziny. Więc dzieci te nie są osobami "spoza rodziny" męża.
-
- Stażysta
- Kontakt:
To w mojej opisanej sprawie gdzie jest Rodzina, którą tworzy: żona (wnioskodawca), mąż i 2 dzieci i ten mąż płaci żonie do ręki zasądzone alimenty na dzieci w składzie tej rodziny więc liczę te płacone przez niego alimenty z roku bazowego.
Bo napisałaś, że nie. Chyba gdzieś się nie rozumiemy.
Bo napisałaś, że nie. Chyba gdzieś się nie rozumiemy.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
zgadza się alimentów na dzieci w ramach własnej rodziny nie liczy się do dochodu za rok bazowy ani nie odejmuje się alimentów od dochodu w ramach własnej rodziny
-
- Stażysta
- Kontakt:
Bardzo, bardzo Ci dziękuję. Pozdrawiam.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW/ŚR
- Kontakt:
oczywiście że alimenty wliczamy, skąd pomysł że w ramach rodziny nie liczymy? jaki przepis o tym mówi? jest to absurdalna sytuacja bo faktycznie odliczyć ich nie można od dochodu gościa, ale tak skonstruowane są przepisy.
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy
- Kontakt:
No żart jakiś. To co policzyłbyś dochód męża z roku bazowego gdyby był i jeszcze doliczył byś mu raz alimenty które płaciłby z tego dochodu ????GregoryP pisze: 15 wrz 2023, 12:32 oczywiście że alimenty wliczamy, skąd pomysł że w ramach rodziny nie liczymy? jaki przepis o tym mówi? jest to absurdalna sytuacja bo faktycznie odliczyć ich nie można od dochodu gościa, ale tak skonstruowane są przepisy.
-
- Praktykant
- Kontakt:
liczę dochód gościa, wliczam alimenty, alimentów jego nie odliczam bo nie są płacone na osoby spoza rodziny.
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
to źle liczyszGregoryP pisze: 18 wrz 2023, 14:16 liczę dochód gościa, wliczam alimenty, alimentów jego nie odliczam bo nie są płacone na osoby spoza rodziny.
liczysz i dochód i alimenty, które płaci z osiągniętego dochodu ? czyli podwyższasz dochód
-
- Praktykant
- Kontakt:
ja wiem że dochód "podwyższam", ale podaj mi z jakiego przepisu wynika że liczę źle.
Oprócz do TOMA - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
13,14 jak to liczyć?
alimenty na dzieci za 2022 r.
Czy dobrze myślę?
renta rodzinna zagraniczna
zasiłek rodzinny
świadczenie pielęgnacyjne
obowiązek weryfikacji osób
ALIMENTY - REZYGNACJA, PEŁNOLETNIOŚĆ
plisss niech ktoś mi to jeszcze wytłumaczy ?
czy przysługuje dodatek z tyt. samotnego?
Św. piel. - wyrok. Jak ustalić czy są inne osoby zobowiązane do alimentacji, które mogłby sfinansować opiekuna
cech rzemiosł różnych- czy to szkoła
przedłużenie decyzji z covid orzeczenia orzeczenia krus
Przyznać???
roczne przygotowanie przedszkole
Dojazdy Szkoła w Chmurach