Czyli do kiedy? Dziecko urodziło się 21. 04. 2000 r. KDR należy się do 21. 04.2018 czy 20. 04.2018 ? Do piątku program automatycznie wyliczał datę 21. 04. 2018, od dzisiaj 20. 04. 2018. Jak przyznać poprawnie?
System jest totalnie niedopracowany np dla dziecka powyżej 18 r. ż , które się uczy możemy wpisać nawet ważność karty do 2200 i system to przyjmie a przecież zgodnie z rozporządzeniem powinien wydawać max do 25 rok życia, zgłosiłem to + kilka innych rzeczy ciekawe czy poprawią
Powinno być do 20.04.2014 czyli dzień przed urodzinami. Wcześnieł był ponoć błąd programu, który wyliczał ważność karty wliczając również dzień 18 urodzin. Widać już go poprawili.
Zgłosiłam już kilka osób z dniem urodzin włącznie. Nigdzie nie był podany dokładny system wyliczania i skoro system sam narzucał taką datę myślałam że jest dobrze. Dopiero po jakimś czasie dowiedziałam się że jest błąd w systemie. Ale nie będę nic kombinować z tymi kartami, które zostały zamówione.
Jakieś bzdury piszecie na temat terminów. Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwa lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było – w ostatnim dniu tego miesiąca.
Przykład 1: Termin miesięczny liczony od dnia 3 czerwca upłynie z końcem 3 lipca.
Przykład 2: Termin 3-miesieczny rozpoczęty 30 listopada upłynie 28 (lub 29) lutego w zależności od tego, który z nich będzie ostatnim dniem miesiąca. Jednakże, gdyby termin 3-miesięczny zapoczątkowany został 29 lutego to zakończy się on nie w ostatnim dniu maja, lecz 29 dnia tego miesiąca.
Znamiennym wyjątkiem będzie tu obliczanie wieku osoby fizycznej. Termin taki upływa już z początkiem ostatniego dnia. Dzięki temu możemy np. uczestniczyć w wyborach w dniu naszych 18-tych urodzin, mimo iż ten dzień jeszcze się nie zakończył.