do wiadomości KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 11 lip 2014, 11:21

a czy byłoby niezgodne z prawem, gdybyśmy KRUS-som przesyłali do wiadomości decyzjie rolników
staś

Napisano: 11 lip 2014, 11:29

tak
nela
Referent
Od: 15 kwie 2008, 10:57
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2014, 12:01

nie bądź taka nadgorliwa jeżeli sie do nas zwrócą z zapytaniem o wskazanie osób ubezp. w KRUS i pobierających ZDO to wtedy nie mamy wyjścia
mc2

Napisano: 11 lip 2014, 12:21

Chcesz, żeby osoba oskarżyła Cię o bezpodstawne udostępnienie danych. Dobrze się zastanów. Ja nie spotkałam się z przepisem, który zobowiązywał nas, a chociaż zezwalał nam na takie postępowanie. W prawie administracyjnym działamy na podstawie przepisów ( art. 6 KPA).
Ewa 2001

Napisano: 11 lip 2014, 13:00

ja nie wychodzę przed szereg, robię jak wszyscy, pytam czy to cos niezgodne i tyle po co ten atak. Pomyślałam że byłoby to dla nas mniej roboty a co z tym zrobił by KRUS nie nasza sprawa i tyle. Dla nas bylaby ta sprawa zamknieta z chwilą zaklejenia koperty.
staś

Napisano: 11 lip 2014, 13:24

Jaka zamknięta ? Przecież wyrejestrowani rolnicy wrócą do p. Stasia po ubezpieczenie.
Gość

Napisano: 11 lip 2014, 13:56

Zgodnie z prawem to można wystąpić do KRUS z wnioskiem o udostępnienie danych w zakresie faktu podlegania obowiązkowi ubezpieczenia w KRUSie. Jako podstawę żądania udostępnienia danych wskazujesz przepis z ustawy o świadczeniach rodzinnych i sprawa się sama potoczy. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2014, 14:11

rolnicy przecież składali zaświadczenia o podleganiu wydane przez krus a więc nie jest dla nikogo tajemnicą kto o zasiłek się ubiegał.Nikt więc nie musi na nikogo donosić.Kwestia rozstrzygnięcia co ustawodawca miał na myśli pisząc" podleganie innemu ubezpieczeniu", faktem jest że ustawy się tu gryzą.
Krzysiek22

Napisano: 11 lip 2014, 14:22

Krzysiek22 pisze:rolnicy przecież składali zaświadczenia o podleganiu wydane przez krus a więc nie jest dla nikogo tajemnicą kto o zasiłek się ubiegał.Nikt więc nie musi na nikogo donosić.Kwestia rozstrzygnięcia co ustawodawca miał na myśli pisząc" podleganie innemu ubezpieczeniu", faktem jest że ustawy się tu gryzą.
W tym momencie się akurat nie gryzą. Gryzą się gdy chodzi o to co należy rozumieć pod pojęciem zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego i czy tak jak twierdzi KRUS należy to rozumieć tożsamo z nieprowadzeniem działalności rolniczej.
Ta ustawa to bubel i każdy kolejny dzień utwierdza mnie w tym przeświadczeniu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2014, 15:09

może by tego nie było gdyby zamiast słowa - zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa - użyli innego słowa np.- nie może pracować w gospodarstwie bo się opiekuje
Kati@

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x