dobro dziecka- ważne !!!!!!!!!!!!!!!!!! - Kosz

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 sie 2018, 12:59

na terenie gminy zamieszkuje rodzina z małoletnim dzieckiem w tej rodzinie dochodzi do częstych libacji alkoholowych, dochodzi do kłótni, istnieje podejrzenie że może dochodzić do uprawiania prostytucji i sprzedaży narkotyków został napisany wniosek do sądu o wgląd w sytuację rodziny i co może jeszcze w tej sprawie zrobić ośrodek macie jakieś pomysły chodzi o dobro dziecka
vegas
Stażysta
Od: 27 lip 2014, 15:19
Zajmuję się:

Napisano: 03 sie 2018, 13:43

- Wchodzę jak najczęściej w środowisko w celu monitoringu, w sytuacji gdy wpadnę na libacje zabezpieczam dzieci
- Piszę pismo do Policji z prośbą o monitoring środowiska w godzinach popołudniowych i wieczornych
- Dzwonię do dzielnicowego i proszę o to samo
- Rozmawiam z rodziną i proponuję asystenta rodziny (przedstawiając sprawę w taki sposób by rodzina zgodziła się współpracować)

Dziecko jest w jakim wieku? Znacie tą rodzinę?
k.driada
Praktykant
Od: 18 cze 2018, 13:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 03 sie 2018, 21:46

dziecko w wieku 3 lat tak znamy tę rodzinę oni mają przyznanego asystenta rodziny tylko tam są utrudnione wejścia dom pozamykany jest jak chcą to otworzą a jak nie to nie
vegas
Stażysta
Od: 27 lip 2014, 15:19
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2018, 14:57

W sytuacji gdzie są małoletnie dzieci zawsze jest problem i brak narzędzi….

Czy oni korzystaj z pomocy finansowej? Rozmawialiście z rodziną o podjęciu leczenia? Może napisać też pismo do Gminnej Komisji Realizacji Programu Profilaktyki i Rozwiązywania Problemów Alkoholowych? (Mam świadomość, że to niewiele daje ale pokazuje rodzinie, że różnorakie instytucje są zainteresowane występującym problemem i sprawa nie będzie bagatelizowana).

Rozumiem, ze dziecko pewnie nie uczęszcza do żadnej placówki (typu żłobek / przedszkole?) Jest jakaś inna / bliska rodzina mogąca w razie czego zabezpieczyć dziecko, wystąpić np. o bycie rodziną zastępczą?

Jeśli mają asystenta to dobrze by mimo wszystko próbował jak najczęściej wchodzić do rodziny. Plus oczywiście pracownik socjalny. Jako standard w pracy socjalnej z rodzinami z dziećmi w sytuacjach zaniedbywania dzieci jest wejście w środowisko codziennie by sprawdzić czy i jak zaspokajane są potrzeby dzieci.

Niestety jeśli w rodzinie występuje problem alkoholowy to do momentu podjęcia terapii przez rodziców, próby korygowania ich zachowań w sferze opiekuńczo- wychowawczej itp. są skazane na niepowodzenie.
Niezależnie od tego parłabym jednak do podpisania kontraktu socjalnego. Uświadamiając rodzicom, że wywiązywanie się z działań zawartych w kontrakcie pozwala na dalszy pobyt dziecka w domu.

Ponadto jeśli w rodzinie jest na tyle źle, że zachodzi uzasadnione podejrzenie zagrożenia życia i zdrowia dziecka ja zawsze pamiętam, że mogę zabezpieczyć dziecko na podstawie art. 12 a ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie w związku ze stwierdzeniem zagrożenia życia/zdrowia danego dziecka. Wiem że zabezpieczenie dziecka poza rodziną to ostateczność. Nie wiem jaka tam jest dokładnie sytuacja, i mam świadomość, że to niełatwe decyzje ale ..
k.driada
Praktykant
Od: 18 cze 2018, 13:57
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x