dobrowolne szkolenie wojskowe - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 19 paź 2023, 12:58

Mam trudny przypadek, osoba pełnoletnia, która chcę pobierać fundusz alimentacyjny na siebie jest aktualnie na dobrowolnym szkoleniu wojskowym. Z tego co czytałam najpierw trwa 28 dni a potem specjalistyczne 11 miesięcy. czy w związku z tym będzie jej przysługiwać fundusz alimentacyjny? Czy szkolenie wojskowe powinnam zaliczyć jako instytucja zapewniająca całodobowe utrzymanie? dostaje również za to uposażenie czy wliczać to dochodu?
kamilaxyz
Stażysta
Od: 29 cze 2016, 9:53
Zajmuję się:

Napisano: 20 paź 2023, 10:28

a świadczenia z z funduszu alimentacyjnego nie przysługują czasem osobie powyżej 18 roku życia jeśli się uczy??
A dobrowolna zasadnicza służba wojskowa (tzw nitarka te pierwsze 28 dni) nie jest szkołą w sensie nauki, a następnie 11 miesięcy kursu zawodowego też nie jest się uczniem. Wg mnie FA nie przysługuje, chyba, że jest studentem np na uczelni Wojskowej to wtedy inna sprawa. Także tutaj bym się dopytała czy jest uczniem/studentem czy tylko słuchaczem na kursie wojskowym. Poza tym z tego co wiem zwykły szeregowy zarabia ok 4600 na wejście na rękę więc próg dochodowy byłby przekroczony (na unitarne kasę dostają z dołu, po tych 28 dniach z góry). Ale oczywiście każdą sytuacja jest inna wiec mogę się mylić.
Silvio
Referent
Od: 14 mar 2019, 10:27
Zajmuję się: teraz już wszystkim :D

Napisano: 20 paź 2023, 11:15

U mnie wnioskodawca jest na takim szkoleniu w wojsku, ZUS czysty, gdzie tego szukać? czy taki dochód ze szkolenia wliczamy do dochodu? czy to jest opodatkowane? nie mam na to żadnego papieru. Jak to traktować ?
młoda

Napisano: 20 paź 2023, 12:04

wynikło jeszcze, że uczy się w liceum dla dorosłych (zdalnie) zatem fundusz raczej będzie przysługiwać. Tylko tak samo jak młoda nie wiem co z tym dochodem. Myślę, że to jest uposażenie i chyba jestem skora nie liczyć tego do dochodu. Tylko wtedy ma zapewnione całodobowe utrzymanie.
kamilaxyz
Stażysta
Od: 29 cze 2016, 9:53
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2023, 15:51

ZUS tego nie widzi bo wojsko podlega pod WBE (emerytura) i leczenie też chyba mają swoje składki zdrowotne. Dla mnie jest to normalnych dochód opodatkowany (jeśli ma pow 26 roku życia) albo nieopodatkowany bo ma do 26 lat.
Nie jest to zatrudnienie na etacie bo etat będzie dopiero po przejściu całego szkolenia i przyjęciu do służby zawodowej. Może być sytuacja, że człowiek zanim stał się żołnierzem pracował na etacie, z chwilą powołania etat zamienia się na urlop bezpłatny więc nadal może figurować w ZUS-ie jakby był zatrudniony, więc nie jest to utrata dochodu.
Każdy żołnierz ma dokument powołania do dobrowolnej służby wojskowej, z określeniem daty od kiedy ma się stawić i w jakiej jednostce. Więc ten dokument traktowałabym jako taką "umowę", od tej daty liczyłabym, że jest uzysk, brała zaświadczenie za II miesiąc i od trzeciego ewentualnie bym zabrała świadczenia jeśli przekroczy. Dokumenty kadrowe/pensje wypłacają/sporządzają Wojskowe Oddziały Gospodarcze takie wojskowe kadry. Czyli inna jednostka będzie na powołaniu, a inna wystawi zaświadczenie. U mnie bez problemów wystawiali na naszym druku.
Silvio
Referent

Napisano: 23 paź 2023, 15:54

młoda pisze:
20 paź 2023, 11:15
U mnie wnioskodawca jest na takim szkoleniu w wojsku, ZUS czysty, gdzie tego szukać? czy taki dochód ze szkolenia wliczamy do dochodu? czy to jest opodatkowane? nie mam na to żadnego papieru. Jak to traktować ?
To człowiek ma Cię poinformować o zmianach - umów o dzieło/umów zleceń np. z uczniami też nie zawsze widać w ZUS. Po stronie Wnioskodawcy jest informowanie nas o zmianach mających wpływ na świadczenie. A Ty mając wiedze od Wnioskodawcy mówisz co ma i kiedy dostarczyć.
Silvio
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x