dobrowolne ubezpieczenie w KRUS

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Nowa34
Referent
Zajmuję się: ZR,FA,500+
Kontakt:

dobrowolne ubezpieczenie w KRUS

Post autor: Nowa34 »

Witam. Mam pytanie do Was wszystkich, jak traktujecie kwestię dobrowolnego ubezpieczenia w KRUS przy świadczeniu pielęgnacyjnym? Chodzi mi o to czy wymagacie daty zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego? Kobieta jest ubezpieczona dobrowolnie, ma fizyczne, ale nie ma przeliczeniowych. Czy wymagać tego świadczenia? Powiedzcie proszę jak Wy robicie.
Nowa34
Referent
Zajmuję się: ZR,FA,500+
Kontakt:

Re: dobrowolne ubezpieczenie w KRUS

Post autor: Nowa34 »

Podpowie jednak ktoś?
mycha900
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: mycha900 »

Wymagam od każdego rolnika, nieważne jakie ma ubezpieczeni. Potem przy składkach do ŚP co jej będziesz płacić? KRUS ? ZUS? prędzej czy później to wyjdzie i będzie miała pretensje do ciebie!
jasiak
VIP
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
Kontakt:

Post autor: jasiak »

oczywiście strona wskazuje - we wniosku np. od kiedy zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego ( biorę również oświadczenie ) i od tego dnia przyznaję śp - po spełnieniu innych przesłanek rzecz jasna
potem pisze zapytanie do KRUS i oni mi odp czy jest tytuł do opłacania u nich składek społ. czy nie, czy ma tytuł ubezpieczenia zdrowotnego czy nie
jak nie to ZUS i sprawa załatwiona - ustałam lata składkowego i nie składkowego i opłacam ile trzeba
ODPOWIEDZ