dobrowolne ubezpieczenie w KRUS
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR,FA,500+
- Kontakt:
dobrowolne ubezpieczenie w KRUS
Witam. Mam pytanie do Was wszystkich, jak traktujecie kwestię dobrowolnego ubezpieczenia w KRUS przy świadczeniu pielęgnacyjnym? Chodzi mi o to czy wymagacie daty zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego? Kobieta jest ubezpieczona dobrowolnie, ma fizyczne, ale nie ma przeliczeniowych. Czy wymagać tego świadczenia? Powiedzcie proszę jak Wy robicie.
-
- Referent
- Zajmuję się: ZR,FA,500+
- Kontakt:
Re: dobrowolne ubezpieczenie w KRUS
Podpowie jednak ktoś?
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wymagam od każdego rolnika, nieważne jakie ma ubezpieczeni. Potem przy składkach do ŚP co jej będziesz płacić? KRUS ? ZUS? prędzej czy później to wyjdzie i będzie miała pretensje do ciebie!
-
- VIP
- Zajmuję się: Św/Fa/ŚR
- Kontakt:
oczywiście strona wskazuje - we wniosku np. od kiedy zaprzestała prowadzenia gospodarstwa rolnego ( biorę również oświadczenie ) i od tego dnia przyznaję śp - po spełnieniu innych przesłanek rzecz jasna
potem pisze zapytanie do KRUS i oni mi odp czy jest tytuł do opłacania u nich składek społ. czy nie, czy ma tytuł ubezpieczenia zdrowotnego czy nie
jak nie to ZUS i sprawa załatwiona - ustałam lata składkowego i nie składkowego i opłacam ile trzeba
potem pisze zapytanie do KRUS i oni mi odp czy jest tytuł do opłacania u nich składek społ. czy nie, czy ma tytuł ubezpieczenia zdrowotnego czy nie
jak nie to ZUS i sprawa załatwiona - ustałam lata składkowego i nie składkowego i opłacam ile trzeba
Oprócz dobrowolne ubezpieczenie w KRUS - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
SP a zgon
ZWROT ZP
Zasiłek pielęgnacyjny na dziecko do 16 r.ż. a przedłużona ważność orzeczenia
opiekun prawny spokrewniony
Internat a specjalny ośrodek szkolno-wychowawczy
dochód ze spadku
skarga na ops
UKR nowa karta pobytu bez dostępu do rynku pracy
ZP i ŚP po wyroku sądu
SZO czy się należy?
art. 63 ust 4 u.ś.w. do kiedy SZO po nowelizacji
uzysk - umowa zlecenie i umowa o pracę