dobrowolnie płacone pieniądze czy są dochodem

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
artwas
Stażysta
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

dobrowolnie płacone pieniądze czy są dochodem

Post autor: artwas »

Mam pytanie czy dobrowolnie płacone pieniądze przez ojca dziecka dla matki na życie będą dochodem w DM
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: dobrowolnie płacone pieniądze czy są dochodem

Post autor: Maxima »

Nazwałabym je dobrowolnymi alimentami i policzyła do dochodu
Mikolaze
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

Post autor: Mikolaze »

Maxima pisze: 15 sty 2025, 8:20 Nazwałabym je dobrowolnymi alimentami i policzyła do dochodu
a na jakiej podstawie? sama tez zastanawiam się co z tymi dobrowolnymi alimentami, bo na jednym szkoleniu mowiono, że nie liczymy do dochodu natomiast ustawa o świadczeniach rodzinnych mowi tylko "alimenty na rzecz dzieci" . A co w sytuacji gdy ktoś płaci dobrowolne alimenty, też odliczać?
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

Kod: Zaznacz cały

a na jakiej podstawie? 
"Ustanawiając w art. 3 pkt 1 ŚwRodzU legalną definicję dochodu, w której wśród przysporzeń zaliczanych do dochodu wymieniono "alimenty na rzecz dzieci", ustawodawca nie zróżnicował tych alimentów ani z punktu widzenia okresu za jaki były na rzecz uprawnionego przekazywane, a więc czy były to alimenty bieżące czy zaległe, ani z punktu widzenia formy ich otrzymywania - dobrowolnie, bezpośrednio od zobowiązanego, czy też uzyskania za pośrednictwem organu egzekucyjnego. Zgodnie zatem z zakazem wprowadzania rozróżnień tam, gdzie prawodawca ich nie wprowadził (…), uznać trzeba, że środki finansowe, przekazywane na rzecz dziecka tytułem alimentów, na potrzeby ustalenia dochodu należy traktować tak samo bez względu na to czy obejmują alimenty zaległe czy bieżące (wyr. WSA w Warszawie z 3.4.2019 r., I SA/Wa 2349/18, Legalis)."
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

my dobrowolnych nie liczymy- tylko zasądzone
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Kod: Zaznacz cały

my dobrowolnych nie liczymy- tylko zasądzone
alimenty to alimenty , bez znaczenia czy płacone dobrowolnie czy zasądzone wyrokiem
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Mikolaze pisze: 15 sty 2025, 8:47
Maxima pisze: 15 sty 2025, 8:20 Nazwałabym je dobrowolnymi alimentami i policzyła do dochodu
a na jakiej podstawie? sama tez zastanawiam się co z tymi dobrowolnymi alimentami, bo na jednym szkoleniu mowiono, że nie liczymy do dochodu natomiast ustawa o świadczeniach rodzinnych mowi tylko "alimenty na rzecz dzieci" . A co w sytuacji gdy ktoś płaci dobrowolne alimenty, też odliczać?
Skoro płaci na dzieci to raczej nazywa się to alimentami a nie jakąś darowizną.
Chyba, że źle zrozumiałam i dzieci z matką nie mieszkają, są to środki tylko dla niej. Może nie przeczytałam ze zrozumieniem :? To wtedy nie liczymy.
brodafix
Podinspektor
Kontakt:

Skoro płaci na dzieci to raczej nazywa się to alimentami a nie jakąś darowizną.
Chyba, że źle zrozumiałam i dzieci z matką nie mieszkają, są to środki tylko dla niej. Może nie przeczytałam ze zrozumieniem :? To wtedy nie liczymy.
no dokładnie ...
ODPOWIEDZ