Mam panią wynajmującą mieszkanie od instytucji. na rachunku od tej instytucji pisze że czynsz wynosi 88 zł z tego 26 zł za budynek gospodarczy i 62 zł za mieszkanie. Wyszedł mi dodatek wraz z ryczałtem 99 zł z tego 41 dla zarzadcy i reszta wnioskodawcy, ale wnioskodawca pyta czy mogę przelewać zarządcy całość czynszu tj. 88 zł a resztę będzie odbierał w kasie? Moje pytanie czy mogę tak zrobić i na podstawie dodatkowego oswiadczenia wnioskodawcy casłość czynszu tj. 88 przelewać na konto zarządcy? jeżeli tak to nie ma znaczenia że to czynsz za budynek gospodarczy i dom prawda?
Wnioskodawca może złożyć pisemną dyspozycję (oświadczenie) komu i ile zapłacić z pieniędzy, które ma dostać w gotówce, a wykonanie przez gminę tej dyspozycji będzie równoważne w moim rozumieniu z wypłatą wnioskodawcy.
Nie rozumiem jednej kwestii - a mianowicie dlaczego do wydatków na mieszkanie przyjęłaś również kwotę 26 zł za budynek gospodarczy
Powinnaś przyjąć tylko te wydatki które dotyczą mieszkania i ewentualnie części wspólnych tj. 62 zł. plus rachunki zimna woda, nieczystości stałe, płynne. Po za tym nie jest to mieszkanie komunalne więc trzeba przeliczyć czynsz.
A co do wypłaty DM - (komu ile) - ja wypłacam w takiej wysokości jak wychodzi z wyliczeń zgodnie z ustawą ( nie mam czasu bawić się w wypłaty do wysokości czynszu ani obowiązku).
Wnioskodawca ma pilnować sobie swoje wydatki.