DOCHÓD - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 12 sie 2014, 19:28

Czy obliczając dochód rodziny z gospodarstwa rolnego nie uwzględniamy żadnej dzierżawy
i liczymy dochód z całej powierzchni gospodarstwa w przypadku osoby powyżej 67 roku życia otrzymującej emeryturę z Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
MARTA19051971

Napisano: 12 sie 2014, 20:49

Pierwsze słyszę.... dochód ustalany ryczałtowo.... nie ma granicy wieku
Rajski

Napisano: 13 sie 2014, 8:04

nieważne że jest dzierżawa, wliczamy dochód z ha przeliczeniowych (250zł. z hektara). Liczy się własność gospodarstwa. (tak nas poinformował UW na niedawnej kontroli, mamy też decyzję z SKO utrzymującą naszą w mocy gdzie wliczyliśmy własność gospodarstwa)
bxk

Napisano: 14 sie 2014, 12:49

Osoba otrzymuje rentę z KRUS w zamian za dzierżawę, z dzierżawy nie ma żadnych korzyści majątkowych. Więc jak można liczyć dochód z dzierżawy i świadczenie KRUS? Osoba, która dzierżawi ziemie dokonuje wszelkie opłaty i nie płaci żadnego czynszu właścicielowi ziemi.
Gość

Napisano: 10 lis 2017, 14:31

Podnoszę temat: Pan wydzierżawił ziemię aby otrzymywać emeryturę. Znalazłam stanowisko NSA, że nieważne czy uprawia czy nie jak jest właścicielem to mu liczyć hektary do dochodu.

Tylko teraz jaki ma sens liczenie mu do dochodu razem emerytury i hektarów (x288zł) ???
ktoś na forum pisał że jeżeli chodzi o dzierżawę do renty/emerytury to nie wliczać gosp. rolnego... a w wyroku NSA wyczytałam, że "bez znaczenia jest okoliczność czy gospodarstwo rolne jest uprawiane czy nie" ... Wie ktoś jak powinniśmy policzyć mu dochód? emerytura czy emerytura plus ziemia???
Level4
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 12:08
Zajmuję się: pracownik socjalny, sekretarz Zespołu Interdyscyplinarnego

Napisano: 13 lis 2017, 11:11

ja mam wyjaśnienie z wydziału, że w takim przypadku liczymy emeryturę a nie pole
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 13 lis 2017, 14:44

a mogłabyś przesłać coś więcej o tym wyjaśnieniu? skan? lub fragment??? bo juz mam 3 wyroki NSA i wswzystkie są jednakowe, że liczyć rentę i gospodarstwo
Level4
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 12:08
Zajmuję się: pracownik socjalny, sekretarz Zespołu Interdyscyplinarnego

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x