dochód
Re: dochód
7777 pisze:ja nie przeliczam, w zeszłym roku też nie przeliczałam
ja nie przeliczam, nas obowiązuje dochód w dniu rozpatrywania wniosku, o jakiejkolwiek zmianie wnioskodawca sam powinien nas poinformować.
Tak usłyszałam na szkoleniu..
amengość35 pisze:7777 pisze:ja nie przeliczam, w zeszłym roku też nie przeliczałam
ja nie przeliczam, nas obowiązuje dochód w dniu rozpatrywania wniosku, o jakiejkolwiek zmianie wnioskodawca sam powinien nas poinformować.
Tak usłyszałam na szkoleniu..
art. 90o cyt. ustawy w sposób jednoznaczny wskazuje, że wnioskodawca ma niezwłocznie powiadomić organ, który przyznał stypendium, o ustaniu przyczyn, które stanowiły podstawę przyznania stypendium szkolnego. Zatem w przypadku zmiany sytuacji materialnej w rodzinie wnioskodawca powinien o tym poinformować organ przyznający stypendium
tylko jest jedno ale... jeżeli stypendia znajdują się w MOPSie, GOPSie to wtedy zgodnie z art. 220 k.p.a. organ nie może żądać zaświadczeń ani oświadczeń na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego jeżeli znane są one organowi z urzędu, możliwe są do ustalenia przez organ na podstawie posiadanych przez niego ewidencji rejestrów lub innych danych
Czyli co miesiąc od przyznania decyzji weryfikować czy dochód uległ zmianie? Biorąc pod uwagę zasiłki/dodatki mieszkaniowe i inne, które mają wpływ na dochód do stypendium, które są znane pracownikom OPS?ebee pisze:tylko jest jedno ale... jeżeli stypendia znajdują się w MOPSie, GOPSie to wtedy zgodnie z art. 220 k.p.a. organ nie może żądać zaświadczeń ani oświadczeń na potwierdzenie faktów lub stanu prawnego jeżeli znane są one organowi z urzędu, możliwe są do ustalenia przez organ na podstawie posiadanych przez niego ewidencji rejestrów lub innych danych
Jak wy robicie?
ja tez siedze w dziale świadczeń rodzinnych i nie przeliczam do konca roku.Dopiero jak po nowym roku przychodza mi napisac oswiadczenie,ze syt. mater. i osob. uległa czy nie ulegla zmianie (dopiero wtedy daja mi decyzje św. rodzinnych i prezliczam). Jezeli mają przekroczenie to wtedy mowie im i pisza mi na oswiadczeniu, ze w okresie od stycznia do czerwca nie ubviegaja sie o dalszą wypłate styp.
Tak robie i nie wiem czy dobrze, dopiero mam styp. drugi rok.Co Wty na to???
Tak robie i nie wiem czy dobrze, dopiero mam styp. drugi rok.Co Wty na to???
A czy jest wśród nas osoba, która miała już kontrolę i jaka była ich informacja zwrotna? Robię tak jak koleżanka powyżej i już sama nie wiem czy dobrze.
Siedzę w urzędzie ale mimo to przeliczam w listopadzie. Zmiana następuje z urzędu i o tym wiadomo.
Ale przeliczasz po wydaniu decyzji - dajmy na to we wrześniu lub w październiku - i po wypłacie?JUKA2006 pisze:Siedzę w urzędzie ale mimo to przeliczam w listopadzie. Zmiana następuje z urzędu i o tym wiadomo.
Myśmy wydawali jednorazowo i teraz też tak chcemy. A przeliczamy przed drugą transzą.
Oprócz dochód - Stypendia przeczytaj również:
Gmina rezygnuje ze stypendium.
faktury z Anglii
prosze mi wytłumaczyć kryterium o co chodzi i jak sobie licz
prosze mi wytłumaczyć kryterium o co chodzi i jak sobie licz
jaka jest róznica pomiędzy stypendium a zasiłkiem szkolnym
podstawa prawna
szkolenie
zmiany w stypendiach 2016
wniosek skąd
krus
Świadczenie rodzicielskie a stypendium