\:-) pisze:wplaca komornikowi na rzecz zaleglych alimentów na dziecko .
Wynika to z ustawy.aaww pisze:Z jakiego to przepisu wynika że odliczamy od dochodu tylko alimenty bieżące a te zaległe już nie?
A to ciekawe... Właśnie jestem po szkoleniu i zadałam pytanie odnośnie tych alimentów. uzyskałam odpowiedź że nie ma znaczenia czy to alimenty bieżące ,czy są płacone zaległe. jeżeli płaci jakiekolwiek alimenty powinniśmy to odliczyć od dochodu.Maxima pisze: ↑18 paź 2021, 14:36Wynika to z ustawy.aaww pisze:Z jakiego to przepisu wynika że odliczamy od dochodu tylko alimenty bieżące a te zaległe już nie?
Trzeba odróżnić określenie "alimentów" od świadczeń wypłacanych z funduszu alimentacyjnego. Te ostatnie takich alimentów nie stanowią. Są one wypłacane osobom uprawnionym do alimentów, gdy egzekucja alimentów wobec dłużnika alimentacyjnego okazała się bezskuteczna. Cel obu wskazanych instytucji jest podobny, gdyż zmierza do dostarczenia środków utrzymania osobom, które nie są w stanie samodzielnie zaspokoić swoich potrzeb. Są to jednak odrębne świadczenia. Zapłaty alimentów świadczonych przez zobowiązanego na rzecz osoby uprawnionej nie można utożsamiać z wypłatą świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Tym samym zwrotu przez dłużnika alimentacyjnego świadczeń wypłaconych osobie uprawnionej z funduszu alimentacyjnego w nie można traktować jako "świadczenia alimentów na rzecz innej osoby".
Poczytaj wyroki, komentarze, lex itp.
Temat jest faktycznie dyskusyjny... ale taką mamy interpretacje przepisów przez radców naszych, radców z lex a nawet SKOaaww pisze:A to ciekawe... Właśnie jestem po szkoleniu i zadałam pytanie odnośnie tych alimentów. uzyskałam odpowiedź że nie ma znaczenia czy to alimenty bieżące ,czy są płacone zaległe. jeżeli płaci jakiekolwiek alimenty powinniśmy to odliczyć od dochodu.