dochód - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 paź 2021, 11:04

Ktos ma zasiłek z urzedu pracy...i wplaca komornikowi na rzecz zaleglych alimentów na dziecko ...czy te alimenty odliczamy od dochodu? odliczamy te zasądzone czy faktycznie ktore placi, bo placi wiecej...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 11 paź 2021, 11:12

:-) pisze:wplaca komornikowi na rzecz zaleglych alimentów na dziecko .
\
możesz odliczyć tylko te alimenty, które idą na bieżące a nie zaległe
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 15 paź 2021, 9:59

Maxima pisze:
11 paź 2021, 11:12
:-) pisze:wplaca komornikowi na rzecz zaleglych alimentów na dziecko .
\
możesz odliczyć tylko te alimenty, które idą na bieżące a nie zaległe
Z jakiego to przepisu wynika że odliczamy od dochodu tylko alimenty bieżące a te zaległe już nie? :?:
aaww
Praktykant
Od: 05 mar 2021, 13:17
Zajmuję się: referent DM

Napisano: 18 paź 2021, 14:36

aaww pisze:Z jakiego to przepisu wynika że odliczamy od dochodu tylko alimenty bieżące a te zaległe już nie?
Wynika to z ustawy.
Trzeba odróżnić określenie "alimentów" od świadczeń wypłacanych z funduszu alimentacyjnego. Te ostatnie takich alimentów nie stanowią. Są one wypłacane osobom uprawnionym do alimentów, gdy egzekucja alimentów wobec dłużnika alimentacyjnego okazała się bezskuteczna. Cel obu wskazanych instytucji jest podobny, gdyż zmierza do dostarczenia środków utrzymania osobom, które nie są w stanie samodzielnie zaspokoić swoich potrzeb. Są to jednak odrębne świadczenia. Zapłaty alimentów świadczonych przez zobowiązanego na rzecz osoby uprawnionej nie można utożsamiać z wypłatą świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Tym samym zwrotu przez dłużnika alimentacyjnego świadczeń wypłaconych osobie uprawnionej z funduszu alimentacyjnego w nie można traktować jako "świadczenia alimentów na rzecz innej osoby".

Poczytaj wyroki, komentarze, lex itp.
Maxima
VIP

Napisano: 18 paź 2021, 14:57

pogubiłam się... :oops:
jezeli chodzi o odliczanie alimentów od dochodu...to chodzi o alimenty, które dana osoba płaci na rzecz innych osób: alimenty z wyroku sądu płacone regularnie
natomiast jeżeli bierzemy do dochodu to...
-alimenty na rzecz dzieci,
-zaliczkę alimentacyjną określoną w przepisach o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej,
-świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów,
czyli fundusz alimentacyjny ??
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 18 paź 2021, 16:54

Maxima pisze:
18 paź 2021, 14:36
aaww pisze:Z jakiego to przepisu wynika że odliczamy od dochodu tylko alimenty bieżące a te zaległe już nie?
Wynika to z ustawy.
Trzeba odróżnić określenie "alimentów" od świadczeń wypłacanych z funduszu alimentacyjnego. Te ostatnie takich alimentów nie stanowią. Są one wypłacane osobom uprawnionym do alimentów, gdy egzekucja alimentów wobec dłużnika alimentacyjnego okazała się bezskuteczna. Cel obu wskazanych instytucji jest podobny, gdyż zmierza do dostarczenia środków utrzymania osobom, które nie są w stanie samodzielnie zaspokoić swoich potrzeb. Są to jednak odrębne świadczenia. Zapłaty alimentów świadczonych przez zobowiązanego na rzecz osoby uprawnionej nie można utożsamiać z wypłatą świadczeń z funduszu alimentacyjnego. Tym samym zwrotu przez dłużnika alimentacyjnego świadczeń wypłaconych osobie uprawnionej z funduszu alimentacyjnego w nie można traktować jako "świadczenia alimentów na rzecz innej osoby".
Poczytaj wyroki, komentarze, lex itp.
A to ciekawe... Właśnie jestem po szkoleniu i zadałam pytanie odnośnie tych alimentów. uzyskałam odpowiedź że nie ma znaczenia czy to alimenty bieżące ,czy są płacone zaległe. jeżeli płaci jakiekolwiek alimenty powinniśmy to odliczyć od dochodu. :shock:
aaww
Praktykant
Od: 05 mar 2021, 13:17
Zajmuję się: referent DM

Napisano: 19 paź 2021, 11:54

aaww pisze:A to ciekawe... Właśnie jestem po szkoleniu i zadałam pytanie odnośnie tych alimentów. uzyskałam odpowiedź że nie ma znaczenia czy to alimenty bieżące ,czy są płacone zaległe. jeżeli płaci jakiekolwiek alimenty powinniśmy to odliczyć od dochodu.
Temat jest faktycznie dyskusyjny... ale taką mamy interpretacje przepisów przez radców naszych, radców z lex a nawet SKO
Maxima
VIP

Napisano: 19 paź 2021, 11:56

moim zdaniem nie ma znaczenia czy zaległe, czy bieżące, ale do wysokości tej z wyroku
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x