Dochód a przesłanki do przyznania - Stypendia

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 07 wrz 2016, 12:45

Czy w przypadku gdy osoba spełnia tylko kryterium dochodowe nie zachodzą inne przesłanki np. bezrobocie bo nie jest zarejestrowana w PUP to przyznajemy,
czy dochód może byc tylko przesłanką do przyznania stypendium. ?
ala.

Napisano: 07 wrz 2016, 14:29

Wg mnie to samo w sobie jest przesłanką - niski dochód czyli trudna sytuacji materialna
kajkaaa

Napisano: 07 wrz 2016, 14:33

trudna sytuacja powinna z czegoś wynikać np. z bezrobocia (nie mylić z lenistwem), wielodzietności, choroby....
musi zachodzić związek przyczynowo-skutkowy
xyz@

Napisano: 07 wrz 2016, 21:26

Nie oszukujmy się! ponad 50 % wniosków jest beż żadnych przesłanek (tylko niski dochód)
realista

Napisano: 08 wrz 2016, 7:28

realista pisze:Nie oszukujmy się! ponad 50 % wniosków jest beż żadnych przesłanek (tylko niski dochód)
... fakt uzyskania niskiego dochodu świadczy o braku umiejętności wypełnienia funkcji opiekuńczo- wychowawczych co jest przesłanką do przyznania stypendium,
skoro nie przekracza kryterium dlaczego nie może dostać?
gość 35

Napisano: 08 wrz 2016, 7:33

u mnie na szczęście w większości wniosków przynajmniej jedna osoba jest zarejestrowana w UP
a z tym
... fakt uzyskania niskiego dochodu świadczy o braku umiejętności wypełnienia funkcji opiekuńczo- wychowawczych
bym polemizowała
xyz@

Napisano: 08 wrz 2016, 11:22

xyz@ pisze:u mnie na szczęście w większości wniosków przynajmniej jedna osoba jest zarejestrowana w UP
a z tym
... fakt uzyskania niskiego dochodu świadczy o braku umiejętności wypełnienia funkcji opiekuńczo- wychowawczych
bym polemizowała
Ja bym nie polemizował- głupota totalna.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 08 wrz 2016, 11:55

sytuacja z poprzedniego roku

on działalność gospodarcza, zasady ogólne (sklep wiejski, sprowadzane auta z zagranicy, złom i nie wiem co jeszcze) z dokumentów z US wychodzi,że strata z działalności
ona wyrejestrowana z UP,bo nie podjęła pracy, którą jej zaproponowano (wykładanie towaru w supermarkecie w okresie przedświątecznym, zrezygnowała bo nie dawała rady (nie będzie ktoś jej rozkazywał skoro sama jest panią w swoim sklepie)

kryterium 514 zł spełnione, brak innych przesłanek

to ja się pytam czy niski dochód wynika z niezaradności,czy wręcz przeciwnie?
xyz@

Napisano: 09 wrz 2016, 10:18

[quote="xyz@"]sytuacja z poprzedniego roku

on działalność gospodarcza, zasady ogólne (sklep wiejski, sprowadzane auta z zagranicy, złom i nie wiem co jeszcze) z dokumentów z US wychodzi,że strata z działalności
ona wyrejestrowana z UP,bo nie podjęła pracy, którą jej zaproponowano (wykładanie towaru w supermarkecie w okresie przedświątecznym, zrezygnowała bo nie dawała rady (nie będzie ktoś jej rozkazywał skoro sama jest panią w swoim sklepie)

kryterium 514 zł spełnione, brak innych przesłanek

to ja się pytam czy niski dochód wynika z niezaradności,czy wręcz przeciwnie?[/quo
z czego wynika fakt, że osoby którym się powodzi składają wnioski na 500+ , przecież im nie brakuje ,
co do stypendium.... skoro dziecko jest jest uczniem, dochód nie przekracza kryterium dlaczego nie przyznać ?
gość 35

Napisano: 09 wrz 2016, 11:20

bo niskie dochody nie wynikają tu z "braku umiejętności wypełnienia funkcji opiekuńczo- wychowawczych" jak piszesz, ani z trudnej sytuacji tylko z kombinatorstwa
dla zachowania pozorów trudno w tej rodzinie nawet dopilnować,żeby zachodziła przesłanka pt. "bezrobocie"

a prawda jest taka,że w rodzinie, gdzie mąż pracuje za najniższą krajową i jest 2 chorych dzieci z zasiłkiem pielęgnacyjnym i dodatkiem z tytułu rehabilitacji dochód wynosi 512,17 zł, a od listopada jak wzrosną zasiłki wylatują z progu
xyz@

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x