Dochód działalność gospodarcza - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 maja 2016, 20:06

Małżeństwo prowadzi i prowadziło w 2014 roku działalność gospodarczą i są na ryczałcie. W oświadczeniu o zryczałtowanym podatku dochodowym mamy DOCHÓD. Na ryczałcie w PIT 28 jak wiemy mamy PRZYCHÓD, bez kosztów uzyskania przychodu. Czy wobec tego takie osoby mogą sobie same odliczyć od przychodu poniesione koszty uzyskania np. na zakup towaru itp.(bo podobno prowadzi im księgowa oddzielny wykaz kosztów poniesionych, tak dla samych siebie ).

Znajoma księgowa na takie moje pytanie odpowiedziała, że w żadnym wypadku, taką wybrali formę rozliczenia, że nie ma kosztów uzyskania ale za to płacą niższy podatek... ;/ szukałam po internecie i są różne odpowiedzi ale która prawidłowa ?
Co mam odpowiedzieć zainteresowanym jak złożą wniosek ;/
sadawith
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 20:16
Zajmuję się: ŚW,DW,DO,ST,CP

Napisano: 12 maja 2016, 20:49

powiedz im żeby wypełnili załącznik nr 3 za 2014, tam jest wszystko napisane co od czego się odejmuje. Od przychodu odejmują pozycję 2, 3, 4 i to co im wyjdzie wpisują w pozycję 1. Jaki mieli przychód maja podane w PIT 28.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 13 maja 2016, 12:20

tylko tyle ze są ludzie uparci bo na pit nie mają dochodu tylko przychód a my na oświadczeniu żądamy DOCHODU więc oni sobie odliczają żeby wyszedł im dochód.

Dzwoniliśmy dziś do informacji podatkowej i poinformowano nas ze mamy racje i na ryczałcie jest przychód który traktowany jest jako dochód.
Teraz weź wytłumacz tym "biednym" ludziom co prowadza działalność ze nie mają racji ;/
sadawith
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 20:16
Zajmuję się: ŚW,DW,DO,ST,CP

Napisano: 13 maja 2016, 12:24

g...wno masz rację.
Odejmują od przychodu podatek, składki społeczne, zdrowotne i to co włożyli w działalność (koszty uzyskania) - podają ci to co uzyskani już na rękę.
czyli:
"oni sobie odliczają żeby wyszedł im dochód"
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2016, 12:33

tak jak elmer, mogą wpisać ten swój dochód jaki im wyszedł. Przychód to przychód a dochód to dochód.
marta12345

Napisano: 13 maja 2016, 13:40

Ci z działalności ogólnej co rozliczają się z urzędem skarbowym tez odejmują koszty od przychodu i Ci z działalności też wpisują dochód czyli przychód pomniejszony o koszty. U mnie Ci co mają firmy mam ich pit przychód w picie mają np. trzysta tys. a na zaświadzeniu z Empatii dochód trzy tysiące wszystko puszczają w koszty i tym sposobem oni mając dużą firmę mają 500 plus na wszystkie dzieci a ich pracownicy nie mają 500 plus na 1 sze dziecko bo dochód im przekracza.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x