dochód małoletnich dzieci - renta rodzinna - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 30 sty 2024, 14:04

Nie znalazłem czy temat był wcześniej poruszany, lupka nie pomogła, więc podrzucam temat.
Od 2022 r. dochody małoletnich dzieci nie są rozliczane przez rodziców, tylko są dochodem tych dzieci i przy nich "rozliczane".
W przypadku gdy chodzi o rentę rodzinną dziecka, dochód ten zazwyczaj nie przekroczy kwoty wolnej od podatku, co za tym idzie nie będzie wykazany na weryfikacji w Empatii. Nie zauważyłem też by w tym zakresie zmienił się katalog dochodów niepodlegających opodatkowaniu uwzględniany przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego, czy świadczeń z funduszu alimentacyjnego.
Wychodzi mi na to, że po prostu tego dochodu nie widzimy i widzieć nie mamy.
Macie podobne przemyślenia?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2024, 14:09

Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 30 sty 2024, 14:44

Dzięki, lupka nie miała prawa tego znaleźć. :)
W dalszym ciągu, dziecko jest w takiej sytuacji odrębnym podatnikiem i przysługuje mu osobna kwota wolna od podatku. W praktyce będą to zazwyczaj przychody wolne od podatku, których nie ma w naszych ustawach. Czy się mylę?
edit - sam znalazłem odpowiedź
Natomiast w myśl art. 9 ust. 3 ustawy dochodem ze źródła przychodów, jeżeli przepisy nie stanowią inaczej, jest nadwyżka sumy przychodów z tego źródła nad kosztami ich uzyskania osiągnięta w roku podatkowym. Jeżeli koszty uzyskania przekraczają sumę przychodów, różnica jest stratą ze źródła przychodów.

Warto zatem zaznaczyć, że obowiązek wykazania uzyskanego dochodu obejmuje każdy dochód, a więc nawet ten najmniejszy. Wskazana regulacja nie zwalnia z obowiązku złożenia zeznania rocznego dochodu, który mieści się w kwocie wolnej od podatku wynikającej z art. 27 ustawy o PIT.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-obow ... od-podatku
Ostatnio zmieniony 30 sty 2024, 14:50 przez kronos79, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2024, 14:49

tak jak pisałem w tamtym wątku, u nas jest dochód zerowy
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 sty 2024, 15:09

Po rozmowie z dziewczynami, z którymi kiedyś pracowałem w US uzyskałem informację, że nie muszą rozliczać tej kwoty do 30 000 zł i US nie będzie ich o to ścigał.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 30 sty 2024, 15:37

Szarak pisze:
30 sty 2024, 15:09
Po rozmowie z dziewczynami, z którymi kiedyś pracowałem w US uzyskałem informację, że nie muszą rozliczać tej kwoty do 30 000 zł i US nie będzie ich o to ścigał.
Nikt ich ścigać nie będzie, bo nie ma podatku do opłacenia, ale rozliczenie powinno być dokonane z uwagi na fakt, że dochód ten stanowi podstawę ustalenia dochodu rodziny np. u nas.
Polski Ład w pełnej krasie.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2024, 15:42

W linku, który posłałem przytaczałem odp. Ministerstwa na pytanie co z rentami do 30 000 zł.

"To ja też się pochwalę moją odpowiedzią.
Informacje o przychodzie podlegającym opodatkowaniu, o których mowa w art.3 pkt1 lit a. ustawy o świadczeniach rodzinnych w tym informacje podlegających opodatkowaniu kwotach emerytur i rent, organy właściwe pozyskują samodzielnie przy użyciu udostępnionej tym organom usługi e-podatki funkcjonującej w ramach EMP@TII - powinno to stanowić elementarną wiedzę każdego pracownika organu właściwego od lat realizującego ww. ustawę. :D"
Szarak
Awatar użytkownika
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x