Dochód młodych do 26 r.ż.

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
smerfetka84
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Dochód młodych do 26 r.ż.

Post autor: smerfetka84 »

Ja znowu z podobnym problemem. Powiedzcie mi, gdzie w tym roku wpisujemy dochody młodych? rok temu były to dochody nieopodatkowane, w tym roku nie ma juz tego w wykazie nieopodatkowanych. Z informacji z US wychodzi taki dochód ale nie ma podanej składki społecznej. Jak to liczycie?
Karolin@
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Kontakt:

Re: Dochód młodych do 26 r.ż.

Post autor: Karolin@ »

Ja otrzymałam inf. z US o wysokości przychodu do limitu zwolnienia i wysokości składki na ubezpieczenie społeczne, czy powinnam od przychodu odjąć składkę społeczną ?
Ponawiam również pytanie smerfetka84
smerfetka84
Stażysta
Zajmuję się: świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: smerfetka84 »

a ja nawet nie mam podanej składki tylko jedną kwotę w części "dane dotyczące dochodów zwolnionych ...." ale składek żadnych
Karolin@
Starszy referent
Zajmuję się: Śr
Kontakt:

Post autor: Karolin@ »

Ktoś podpowie jak liczyć dochód z ulgi dla młodych?
leol
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: leol »

podbijam pytanie
jest sam przychód....
brak składek spolecznych....
czy to oznacza ze wg art 21 ust. 1 pkt 148.... wskazana kwota przychodu jest juz po pomniejszeniu na skąłdki społeczne i zdrowotne?
Pola1
Referent
Zajmuję się: ŚW/DS
Kontakt:

Post autor: Pola1 »

z weryfikacji US wyszło mi przychód ze stosunku pracy (kwota). Muszę od przychodu odjąć składkę na ubezpieczenie społeczne przychód zwolniony i składkę zdrowotną, a kwota która mi wyjdzie wprowadzić jako dochód nieopodatkowany?
ewela_123
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewela_123 »

Jest pismo z Ministerstwa z dnia 21-09-2021, że musimy ponowić weryfikację z powodu błędnie wykazywanych danych przez MF ( ulga dla młodych - brak składki społecznej)
kasia7
Starszy referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+
Kontakt:

Post autor: kasia7 »

w dochodach nieopodatkowanych są przychody wolne od podatku dochodowego na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 148 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o składki na ubezpieczenia społeczne oraz składki na ubezpieczenia zdrowotne
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

ewela_123 pisze: 23 wrz 2021, 7:56 Jest pismo z Ministerstwa z dnia 21-09-2021, że musimy ponowić weryfikację z powodu błędnie wykazywanych danych przez MF ( ulga dla młodych - brak składki społecznej)
CZyli rozumiem ze po zrobieniu nowego wydruku z MF (faktycznie jest dodatkowa składka społeczna) należy ja dodatkowo odjąć? Gdzieś wcześniej mi mignęło ze ktoś ustalił ze ta składka od przychodu młodych była już uwzględniona w tej ogólnej składce, a teraz z tego pisma wynika ze nie... Mam wrażenie ze oni sami nie wiedzą do konca co nam udostepniają.
gopsz3
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: gopsz3 »

Dziś otrzymaliśmy pismo z ministerstwa w tej sprawie i proszą o weryfikację dochodów jeszcze raz
ODPOWIEDZ