Kobieta składa wniosek na becikowe w lutym 2021. Od stycznia 2021 ma przyznany zasiłek macierzyński z zus po utracie zatrudnienia. Wypłata za styczeń poszła w styczniu. Jak zrobię decyzję w marcu, to czy powinnam doliczyć dochód uzyskany? Czy dochód w przypadku becikowego liczymy na moment złożenia wniosku czy moment wydania decyzji (dodam ze jak doliczę uzysk to dochód przekracza).
mam taką sytuacje i wypłata tez będzie w marcu 2021 ale jednorazowe świadczenie jest za luty więc przy becikowym nie doliczasz uzysku. Przy zasiłku rodzinnym doliczysz uzysk za luty i ewentualnie od marca uchylenie decyzji, ale świadczenia za 02.2021 r tez się należą, mimo wypłaty w marcu
nie masz jeszcze decyzji, więc doliczyłabym dochód za luty.Jak wydałabyś decyzję w lutym to nie doliczałabym.
Temat ciekawy. Właśnie jak robicie z zasiłkiem macierzyńskim po utracie zatrudnienia w przypadku zas. rodzinnego. Nie zawsze kobiety mają od razu zas. macierzyński. czasem trwa to długo. Jak np złożyła wniosek w listopadzie o zas. rodzinny i ma świadectwo pracy z 10.10.2020 r. ale nie ma jeszcze zasiłku macierzyńskiego i dostaje go np w lutym (wyrównanie) to jak ustalacie dochód uzyskany? Za listopad 2020 czy za marzec? I jeżeli przekroczenie to do zwrotu świadczenia?
Becikowe rozpatruje na miesiąc złożenia a nie kiedy mi się wyda decyzję. Skoro ktoś złożył w lutym to mimo, że wydam decyzję w marcu to nie wychodzę dochodowo po za ramy lutego ustalając prawo do becika. To co napisała Beatris jest w mojej opinii naruszeniem zasady równego traktowania. Nie można uzależniać ustalenia prawa od tego, że jednemu rozpatrzę wniosek w lutym to mu nie liczę a drugiemu dopiero w marcu to temu policzę.
zgadzam się z szarak. zasiłek macierzyński po utracie zatrudnienia liczysz tak jak ze świadczeniem rodzicielskim, były wyjaśnienia z ministerstwa, czyli wyrównanie w lutym, bierzesz uzysk za marzec i ewentualnie uchylenie od kwietnia.
to z zasiłkiem chorobowym po utracie zatrudnienia i rentą ( rentę też uzyskują z wyrównaniem za kilka miesięcy wstecz) identycznie jak ze świadczeniem rodzicielskim?