W decyzji wpłata NP na konto czy można jednak potrącić - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 lut 2021, 10:46

Witajcie, Pani ma do zwrotu nienależnie pobrane świadczenia ze świadczeń rodzinnych i w decyzji o zwrocie jest że świadczenia te ma zwrócić na konto bankowe ośrodka, gdyż tak się umówiliśmy. Kobieta jednak odmawia zwrotu świadczeń, czy zatem można je potrącić z 500+? Czy mogę wystosować do niej pismo że w nawiązaniu do decyzji, świadczenia te zostaną potrącone z bieżąco wypłacanego świadczenia wychowawczego?
OPS84
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 9:16
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze

Napisano: 26 lut 2021, 14:45

Najlepiej zawrzeć od razu w decyzji, że w przypadku braku zwrotu nienależnie pobranych świadczeń kwota zostanie potrącona wraz z odsetkami z bieżąco wypłacanych świadczeń rodzinnych, zasiłku dla opiekunów bądź świadczenia wychowawczego.
esoka
Stażysta
Od: 06 cze 2019, 13:29
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 26 lut 2021, 15:42

W porządku, ale co zrobić w mojej sytuacji, kiedy nie umieściłem w decyzji takiej wzmianki?
OPS84
Stażysta
Od: 27 mar 2017, 9:16
Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze

Napisano: 26 lut 2021, 18:03

Masz obowiązek dokonania potrącenia NP. Skoro nie miałaś tego w decyzji to wysłać pismo informacyjne przytoczyć odpowiedni przepis i kiedy zostanie dokonane potrącenie. Na przyszłość naucz się, że nieważne na co się umawiasz ze stroną masz wydać decyzje od A - Z za każdym razem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x