dochód osoby uprawnionej pod opieką opiekuna prawnego

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
paulaaaPP
Stażysta
Zajmuję się: FA
Kontakt:

dochód osoby uprawnionej pod opieką opiekuna prawnego

Post autor: paulaaaPP »

Art. 9 ust. 12 mówi: W przypadku gdy prawo do świadczeń ustala się osobie uprawnionej pozostającej pod opieką opiekuna prawnego, ustalając dochód, uwzględnia się tylko dochód osoby uprawnionej.
Mam sytuacje osoba uprawniona 35 lat ze znacznym stopniem niepełnosprawności, opiekun prawny matka, w składzie rodziny tylko te 2 osoby. Dochodem jest renta w/w. Z ustawy wynika,że bierzemy tylko dochód osoby uprawnionej. Czy ten dochód dzielimy na 2 osoby, czy tylko na osobę uprawnioną? Wydaje mi się, że jeżeli nie wliczamy to i nie dzielimy, ale chcę się upewnić.
Weronikaw
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Re: dochód osoby uprawnionej pod opieką opiekuna prawnego

Post autor: Weronikaw »

paulaaaPP pisze:Art. 9 ust. 12 mówi: W przypadku gdy prawo do świadczeń ustala się osobie uprawnionej pozostającej pod opieką opiekuna prawnego, ustalając dochód, uwzględnia się tylko dochód osoby uprawnionej.
Mam sytuacje osoba uprawniona 35 lat ze znacznym stopniem niepełnosprawności, opiekun prawny matka, w składzie rodziny tylko te 2 osoby. Dochodem jest renta w/w. Z ustawy wynika,że bierzemy tylko dochód osoby uprawnionej. Czy ten dochód dzielimy na 2 osoby, czy tylko na osobę uprawnioną? Wydaje mi się, że jeżeli nie wliczamy to i nie dzielimy, ale chcę się upewnić.

Tylko na 1
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: dochód osoby uprawnionej pod opieką opiekuna prawnego

Post autor: eMGie »

miałem odwołanie i SKO uznało że z zgodnie definicją rodziny matka wchodzi w skład rodziny a dochód z renty osoby uprawnionej dzielimy na dwie osoby
ODPOWIEDZ