Art. 9 ust. 12 mówi: W przypadku gdy prawo do świadczeń ustala się osobie uprawnionej pozostającej pod opieką opiekuna prawnego, ustalając dochód, uwzględnia się tylko dochód osoby uprawnionej.
Mam sytuacje osoba uprawniona 35 lat ze znacznym stopniem niepełnosprawności, opiekun prawny matka, w składzie rodziny tylko te 2 osoby. Dochodem jest renta w/w. Z ustawy wynika,że bierzemy tylko dochód osoby uprawnionej. Czy ten dochód dzielimy na 2 osoby, czy tylko na osobę uprawnioną? Wydaje mi się, że jeżeli nie wliczamy to i nie dzielimy, ale chcę się upewnić.
dochód osoby uprawnionej pod opieką opiekuna prawnego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: dochód osoby uprawnionej pod opieką opiekuna prawnego
paulaaaPP pisze:Art. 9 ust. 12 mówi: W przypadku gdy prawo do świadczeń ustala się osobie uprawnionej pozostającej pod opieką opiekuna prawnego, ustalając dochód, uwzględnia się tylko dochód osoby uprawnionej.
Mam sytuacje osoba uprawniona 35 lat ze znacznym stopniem niepełnosprawności, opiekun prawny matka, w składzie rodziny tylko te 2 osoby. Dochodem jest renta w/w. Z ustawy wynika,że bierzemy tylko dochód osoby uprawnionej. Czy ten dochód dzielimy na 2 osoby, czy tylko na osobę uprawnioną? Wydaje mi się, że jeżeli nie wliczamy to i nie dzielimy, ale chcę się upewnić.
Tylko na 1
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dochód osoby uprawnionej pod opieką opiekuna prawnego
miałem odwołanie i SKO uznało że z zgodnie definicją rodziny matka wchodzi w skład rodziny a dochód z renty osoby uprawnionej dzielimy na dwie osoby
Oprócz dochód osoby uprawnionej pod opieką opiekuna prawnego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Dłużnik pyta o adres zamieszkania swojego dziecka
CEPIK elektroniczne pozyskiwanie danych
Stypendia socjalne - wliczac czy nie?
Stypendia socjalne - wliczac czy nie?
Stypendium socjalne z uczelni - wliczacie czy nie?
Pytanie o zaliczkę alimentacyjną
praktyczna nauka zawodu bez kontynuacji nauki
decyzja uznająca dłużnika za uchylającego się - proszę o wyp
adrs centralnego ośrodka informatyki
umowa zlecenie na 2 m-c czy jest uzyskiem?
Alimenty, a dochody. Wstrzymanie alimentów.
sytuacja z dłużnikiem - Fundusz Alimentacyjny
uchylenie świadczenia - egzekucja skuteczna
Wniosek składa mama, a w listopadzie pełnoletnia
SKŁAD RODZINY W FUNDUSZU ALIMENTACYJNYM
Dłużnik zarejestrowany w KRUS