ustawa mowi wyraźnie: przekazy lub przelewy dokumentują fakt i wysokość zapłaconych alimentów. ja w takim przypadku nic na oświadczenie nie przyjmuje.
I taż mam CIEKAWY PRZYPADEK. Ojciec "płaci" alimenty nie mając wogóle dochodu. Faktycznie alimenty sa płacone przez dziadka z jego konta z info że to alimenty zasadzone od Pana X na dziecko. I jak takie alimenty odliczac o dochodu? Dochód ma aktualna zona pana X.
dochod pomnieszony o alimenty jak jest prawidłowo?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
- _Marta
- Stażysta
- Zajmuję się: dzśr
- Kontakt:
Re: dochod pomnieszony o alimenty jak jest prawidłowo?
podbijam. też proszę o odpowiedź.cel. pisze:A jak Komornik przekazuje wierzycielce na podstawie tytułu wykonawczego to tego nie odliczam od dochodu gościa????? tylko jakby jej płacił przelewem/ przekazem dobrowolnie?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
nie odliczać, doczytać § 9 rozporządzeniafilip14 pisze:I jak takie alimenty odliczac o dochodu?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
I tak zrobie. Nie odliczam - nie ma dochodu.
Drugi przypadek. Pracował w 2016 r do listopada. Utracił prace. Te alimenty na rzec osób spoza rodziny nie ma wobec tego od czego odjąc. Też nie odliczać?
Zastanawia mnie fakt czy w przypadku takich alimentów to odlicza sie je tylko od dochodu delikwenta który jest do nich zobowiązany czy od łacznego dochodu rodziny????
Drugi przypadek. Pracował w 2016 r do listopada. Utracił prace. Te alimenty na rzec osób spoza rodziny nie ma wobec tego od czego odjąc. Też nie odliczać?
Zastanawia mnie fakt czy w przypadku takich alimentów to odlicza sie je tylko od dochodu delikwenta który jest do nich zobowiązany czy od łacznego dochodu rodziny????
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Też nie odliczać.
Albo inaczej - odliczać ale przed utratą. Struktura ustawy i definicja dochodu sugerują taką kolejność działań:
1. ustalenie przychodu pomniejszonego o daniny
2. odliczenie alimentów
3. utrata dochodu.
Zgodnie z § 9 rozporządzenia alimenty członka rodziny odliczasz od dochodu tego członka. Orzecznictwo widziałem różne.
Albo inaczej - odliczać ale przed utratą. Struktura ustawy i definicja dochodu sugerują taką kolejność działań:
1. ustalenie przychodu pomniejszonego o daniny
2. odliczenie alimentów
3. utrata dochodu.
Zgodnie z § 9 rozporządzenia alimenty członka rodziny odliczasz od dochodu tego członka. Orzecznictwo widziałem różne.
-
- Referent
- Zajmuję się: PS SR
- Kontakt:
Pan ma zasądzone alimenty na rzecz osoby spoza rodziny, ale nie płacił ich dobrowolnie, ani w roku bazowym ani po. Od 2017r komornik zaczął je ściągać z jego wynagrodzenia z tytułu zatrudnienia. Takich alimentów nie odliczamy od dochodu? Nawet jak przyniesie zaświadczenie od komornika?
Oprócz dochod pomnieszony o alimenty jak jest prawidłowo? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
otrzymałam ulgę na dzieci z urzedu skarbowego czy powinnam j
Kryterium 1200 przy pełnoletnim dziecku ze znacznym?
zgon ojca - żona moze zlozyc wniosek ?
niepełnosprawność stopien umiarkowany
NP - jak liczycie odsetki z bieżących wypłat
czy mogę dać ksero i innych dokumentów
alimenty na dziecko rozwiedziona
zabezpieczenie miejsca pobytu dzieci u babci a 500
nie złożony wniosek na stary okres i roszczenia
Gospodarstwo rolne ktoś mocny w temacie
karta podatkowa dochód uzyskany nowy okres zasiłkowy
znowu ta opieka naprzemienna - pomocy
rozwiedzeni, podzielili się dziećmi i nie zasądzili alimentó
zgon dziecka a 500+/świadczenie podzielne?
UZYSK z działalnosci na ryczałcie
Działa Wa,m dziś empatia/weryfikacja w MF?