Dochód poza granicami RP - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 08 sty 2025, 11:19

Powiedzcie mi proszę, czy dobrze myślę. Mam składany wniosek i członek gospodarstwa domowego w miesiącu październik 2024 r. pracowała za granicą i osiągnął dochód. Na oświadczeniu podaje mi gdzie pracował i ile zarobił podając kwotę w walucie euro. Zatem ja przeliczam tę kwotę na zł. zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 6 lipca 2023 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczeń rodzinnych oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku i oświadczeniach o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych, czyli biorę średni kursu walut obcych z ostatniego dnia roboczego października 2024 r.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Napisano: 08 sty 2025, 12:24

A to dochód na umowę, tj. "legalny"? Jeśli nie - to nie liczysz.
Jeśli tak, to z art. 7 ust. 13 wysłałbym wezwanie do dostarczenia zaświadczenia o dochodzie zgodnym z ustawą. Dlaczego to Ty masz cokolwiek przeliczać? Później powiedzą Ci, że źle policzyłeś. Deklaracja jest pod odpowiedzialnością karną, niech uzupełniają sami.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 08 sty 2025, 15:35

Jeszcze oświadczenia mi nie donieśli ale z rozmowy z wnioskodawcą wynika, że był to legalny dochód (w dorywczy bym się nawet nie bawił). Dałem im druk do napisania oświadczenia bo wątpię aby ktoś dostarczył mi zaświadczenie od zagranicznego pracodawcy i to w dodatku przetłumaczone na język polski. Zresztą nawet gdyby to przecież napisaliby w tej samej walucie w której wypłacali. Mam oczywiście furtkę, że powiem aby w oświadczeniu napisali też w zł. tylko właśnie pytanie czy dobry kurs im podam. Powołałem się na rozporządzenie Świadczeń Rodzinnych bo do tej ustawy odsyłają nas w kwestii definicji dochodu.
MadJack
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 lip 2017, 9:29
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x